Airbus részvények zuhanása

Az Airbus részvényei jelentős mértékben esnek a mai piacnyitást követően, miután a vállalat csökkentette 2024-es évre vonatkozó előrejelzéseit, beleértve a repülőgép-szállításokat és a nyereséget is.

A Cnbc információi szerint az Airbus hétfői közleményében 5,5 milliárd euró körüli korrigált kamat- és adózás előtti eredményre számít 2024-re, ami jelentős csökkenés az áprilisban megerősített 6,5-7 milliárd eurós becsléshez képest. A vállalat továbbá jelezte, hogy az idei évben mintegy 770 kereskedelmi repülőgép átadásával számolnak, szemben a korábban tervezett közel 800-as számmal. Az Airbus részvényei Európában 8,9 százalékkal estek, ezzel a teljes éves növekedés eltűnt az árfolyamukból.

Az Airbusnak tartós ellátási láncbeli problémákkal kell megküzdenie, különösen a hajtóművek, a repülőgép-szerkezetek és az utastéri berendezések terén. Nem csak a kereskedelmi repülőgépek gyártásában tapasztalnak nehézségeket, hanem az űrrendszerek üzletágban is jelentős többletköltségekkel kell számolniuk. Az üzletág kereskedelmi és műszaki kihívásai miatt a következő év első felében körülbelül 0,9 milliárd euró költséget terveznek elszámolni.

: Cnbc