A rendőrség kerékpárosoknak szóló oktatóvideójának ellentmondásai

A rendőrség kerékpárosokra vonatkozó oktatóvideóját kritikák érték, miután a felvételen egy szabálytalanul parkoló teherautó is látható volt a kerékpársávon.

A rendőrség Facebook-oldalán közzétett oktatóvideóban Gál Kristóf szóvivő egy kerékpárost "csippent fel" ujjával, hogy rámutasson: a bicikliseknek a kerékpársávot kell használniuk. A videóhoz azt a kommentárt fűzték, hogy a kerékpársáv használata mindenki biztonságos hazaérkezését szolgálja. Azonban a felvételen egy teherautó is látható volt, amely a kerékpársávon parkolt, tiltó tábla alatt, ami a hatóság figyelmét elkerülte.

A videóra érkező kritikus hozzászólásokra a rendőrség egy módosított változattal reagált, amelyben a teherautó eltűnik Gál Kristóf csettintésére, és a "Milyen teherautó?" feliratot tették közzé.

A Telex kérdéseket intézett a hatósághoz az első felvétel kapcsán, amire a rendőrség csak az új videó linkjét küldte el válaszként, és felhívták a figyelmet a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletre.

A rendőrség korábban is készített már vitát kiváltó videót, amelyben a gyalogosok viselkedését kommentálták. Ebben a videóban a gyalogosoknak adtak tanácsokat, hogy mikor léphetnek le a járdáról, de a járművezetők felelősségéről vagy a KRESZ szabályairól nem esett szó. Vitézy Dávid, a későbbi főpolgármester-jelölt is kritizálta a videót, mondván, hogy a rendőrségnek a jogszabályok betartatására kellene koncentrálnia, nem pedig a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra kellene nevelni az embereket. A rendőrség válaszában azt hangsúlyozta, hogy a videók célja az életmentés és a baleset-megelőzési üzenetek terjesztése.