A magyar háztartások anyagi helyzete és megtakarításai

A Magyar Nemzeti Bank által készített felmérés szerint javulóban van a magyar háztartások anyagi helyzete, és növekszik az alacsony keresetűek megtakarítási képessége is. A felmérés 1300 háztartást érintett, és a válaszadók több mint fele úgy érzi, hogy anyagi helyzetük hasonló vagy jobb, mint egy évvel ezelőtt.

Az MNB rendszeres online felmérése a háztartások anyagi helyzetének és megtakarítási terveinek értékelésére összpontosít. A minta reprezentatív a háztartásfő nemére, korára, iskolai végzettségére és a háztartás régiójára nézve. A felmérés eredményeit a múlt héten ismertették az Inflációs jelentésben.

A családok anyagi helyzetének megítélése 2023 második felétől kezdve fokozatosan javul. A válaszadók majdnem fele hasonló anyagi helyzetben érzi magát, mint egy éve, 17 százalék pedig jobbnak látja a helyzetét. A nyugdíjasok körében is pozitív a tendencia, bár ők valamivel pesszimistábbak.

A következő 12 hónapra a munkaképes korúak körében magasabb az optimisták aránya. A mostani pozitív értékelésekhez hasonlóan kedvező megítélést 2022 januárjában mért az MNB, a családi adóvisszatérítések bejelentése után.

A dolgozó főkeresőkkel rendelkező háztartások esetében nőtt a reálbér növekedésének esélye. Különösen a 200-300 ezer forint közötti nettó jövedelemmel rendelkezők háztartásai látnak okot az optimizmusra.

A megtakarítással rendelkezők aránya is javult: 5 százalékponttal kevesebben, 38,3%-nyian mondják, hogy nincs megtakarításuk. Az 500 ezer forint alatti megtakarítással rendelkezők aránya 3,2 százalékponttal, míg az 5 millió forint feletti megtakarítással rendelkezőké 2,7 százalékponttal nőtt.

A megtakarítás tervezésében változások történtek: a legalacsonyabb jövedelműeknél 30%-ról 35%-ra emelkedett, míg az 500-750 ezer forintos jövedelmi kategóriában 64%-ról 54%-ra csökkent a megtakarítást tervezők aránya.

2024-ben a háztartások jelentős, több mint 1400 milliárd forint kamatjövedelmet kapnak a lakossági állampapírok után, amit a válaszadók kétharmada újra megtakarításra tervez fordítani. Az állampapír tulajdonosok majdnem fele a kamatot állampapírba fekteti vissza.

Azonban a CIB Bank tapasztalatai szerint egyre több ügyfél választja az értékpapírszámlával történő megtakarítást, különösen a tartós befektetési számlák (tbsz) terén, amelyek már kisebb összegek esetén is érdemi eredményeket hozhatnak. A tbsz népszerűsége a teljes piacon is látványosan megnőtt: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első negyedév végén már több mint 332 ezer számlát vezettek a pénzügyi szolgáltatók, nagyjából 70 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A tbsz vonzerejének növekedéséhez a szociális hozzájárulási adó (szocho) bevezetése is hozzájárult, aminek köszönhetően 2023 júliusától 2024 áprilisáig a számlanyitások száma megduplázódott.

A CIB Bank szakértője szerint a tbsz és a nyesz elsősorban akkor lehet jó választás, ha az ügyfél képes önállóan menedzselni a portfólióját, míg a biztosításoknál és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnál a számára leginkább megfelelőnek tűnő portfólió, illetve módozat kiválasztása a feladata. A pénzintézet vezetője kiemelten fontosnak tartja, hogy a lakosság még nagyobb hányada lássa meg a rendszeres, hosszabb távú megtakarítások, továbbá az öngondoskodás jelentőségét.

: Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése. : CIB Bank tapasztalatai és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai.