Miért terveznek terrortámadást a magyar fiatalok?

A családi szocializáció hiányában szenvedő és társas környezetüktől izolált fiatalok hajlamosak csatlakozni a szélsőgépes ideológiát valló szervezetekhez, mint például egy 21 éves férfi, aki a Balaton partján akart a tömegbe hajtani.

A közösségi platformokon keresztül a szélsőségesek próbálnak befolyásolni fiatalokat, hogy csatlakozzanak a közösségükhöz. Magyarországon is történtek ilyen esetek, mint amikor a TEK-et egy külföldi partnerszolgálat értesítette egy mecset ellen tervezett támadásról, amit egy videómegosztón keresztül észleltek. Egy 15 éves érdi fiú követője volt annak az ausztrál férfinak, aki 2019-ben Új-Zélandon két mecsetet támadott meg és élőben közvetítette a támadást. A fiút Kazincbarcikán fogták el.

Egy másik esetben egy 21 éves kecskeméti férfi, aki magát iszlamistának vallotta, robbantásokat tervezett a labdarúgó-Európa-bajnokság magyar helyszínén és a Balatonnál. Őt a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el. A férfi a darkweben chatelt iszlám radikálisokkal és így került közel a szélsőségesekhez.

Kitanics Márk, klinikai szakpszichológus szerint több tényező is befolyásolja ezeknek a fiataloknak az életét, köztük a családi szocializáció hiánya. Ha nincs megfelelő értékátadás, a fiatalok könnyen befolyásolhatók ideológiák felé. A németországi tapasztalatok szerint a szélsőséges ideológiát valló szervezetek aktívak a közösségi felületeken, mint például a TikTokon.

A szakember szerint a családi szocializáció hiányában szenvedő fiatalok gyakran izolálódnak társas környezetükben, és pszichés, viselkedési zavarok is állhatnak a háttérben. A problémás fiatalok gyakran a társadalom szélére kerülnek, és nem találnak olyan közösséget vagy személyt, akivel kapcsolatot tartanának.

A szülőknek fel kellene ismerniük, ha gyermekeik rossz irányba mennek, de gyakran a munkára koncentrálnak a gyermek helyett. A csonka családok gyermekei vagy azok a gyerekek, akikkel senki nem foglalkozik, gyakran kerülnek ideológiai buborékba. Kitanics Márk szerint a helyes kommunikációval a szülők is meg tudják oldani a problémát, és a szakember segítségével, megfelelő terápiával erősíthető a felelősségérzet és változtatható a gondolkodásmód.