A magányosság növelheti a stroke kockázatát

Egy friss tanulmány szerint jelentősen megnőhet az agyi érkatasztrófa, azaz a stroke kockázata azoknál, akik hosszú távon magányosnak érzik magukat, amit a The Guardian is megerősített.

A Harvard Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a magányosság halálozási hatásai hasonlíthatnak a napi 15 szál cigaretta elszívásának következményeihez. Korábban már ismert volt, hogy a magányosság összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával, de a stroke-ra gyakorolt hatását eddig kevésbé vizsgálták. A tanulmány részleteiben vizsgálta meg, hogy a magányosság hogyan befolyásolja a stroke kockázatát azoknál, akik hosszú távon érzik magányosnak magukat.

A kutatók több mint 12 ezer, 50 éves vagy annál idősebb személyt kérdeztek meg a magányosság érzetéről, az adatokat 2006 és 2018 között gyűjtötték össze. Négy évvel később, mintegy 9000 ember válaszolt ismét ugyanazokra a kérdésekre. A résztvevőket négy csoportba sorolták aszerint, hogy az első és a második felmérés során milyen pontszámot értek el a magányossági skálán.

Az eredmények szerint azok, akik mindkét időpontban magas pontszámot értek el a magányossági skálán, 56%-kal magasabb stroke kockázatnak voltak kitéve azokhoz képest, akik nem érezték magukat tartósan magányosnak. Dr. Yenee Soh, a Harvard TH Chan School of Public Health kutató munkatársa hangsúlyozza, hogy ezek az eredmények rávilágítanak a magányosság közegészségügyi jelentőségére.

A szakértők szerint fontos lenne rendszeresen értékelni az emberek magányossági szintjét, hogy időben felismerjük azokat, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ez különösen fontos lehet az idős emberek esetében, akik gyakran élnek egyedül és kevés társas kapcsolattal rendelkeznek.