Kötelező akciózás megszüntetése a boltokban

A kormány bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől megszünteti a kötelező akciózást, de az online árfigyelő rendszer továbbra is működni fog a verseny élénkítése érdekében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kötelező akciózás rendszere, amelyet 2023. június 1-jén vezettek be a háború és az inflációs-sokk leküzdése, valamint a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében, majd novemberben hosszabbítottak meg, hatékonyan hozzájárult az infláció leszorításához. A tárca emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztusban a kormány másfélszeresére növelte a kötelező akciózás mértékét az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozóan, és jelentősen kibővítette az érintett termékkört.

A kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében emelkedett, és a korábbi 8 árstopos termékfajtára is kiterjesztették a szabályokat, amelyeket heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni. Az intézkedés bevezetésekor a minisztérium azzal érvelt, hogy a szankciók és a multik árspekulációja annyira az egekbe lökte az inflációt, hogy azzal már a jegybank sem tudott mit kezdeni.

Az intézkedés következtében alapvető élelmiszerkategóriák termékeit, mint például a baromfihús, tej és tejtermékek, sajt, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, friss gyümölcs és zöldség, olcsóbban lehetett megvásárolni. A minisztérium szerint a kötelező akciózás és az online árfigyelő együttesen érdemben járult hozzá az infláció letöréséhez és egy számjegyűre csökkentéséhez, majd a 4 százalék körüli szintre való visszaszorításához.

A kormány döntése értelmében a kötelező akciózás egy évig volt érvényben, és a rendszer elérte célját, így nem lesz újabb hosszabbítás. Az infláció visszaszorítása következtében a reálbérek ismét emelkedni kezdtek, ami a kormány szerint a családok érdekeit szolgálja.

A kiskereskedelmi szereplők közötti verseny fenntartása érdekében a kormány továbbra is működtetni fogja az online árfigyelő rendszert, amely a kötelező akciózás megszüntetése után is támogatni fogja a versenyt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Kozák Tamás üdvözölte a kötelező akciózás kivezetését, hangsúlyozva, hogy ez az intézkedés is hozzájárulhatott ahhoz, hogy 2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan már csak 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ezen belül az élelmiszerinfláció csak 1 százalék volt. Véleménye szerint a kötelező akciózás megszüntetésével nemcsak a kereskedők, hanem a fogyasztók is jobban járnak, mivel a fogyasztói szokásokhoz, elvárásokhoz jobban igazodó választék kialakítására ösztönzi a kereskedőket.

További előnye, hogy megszűnik, vagy enyhül a kkv kategóriába tartozó kisebb méretű vállalkozások árverseny miatti hátrányos helyzete, és a kiszámíthatóbb piaci környezetben a hazai beszállítók is jobb eséllyel tudnak hosszú távú együttműködést kialakítani a kereskedőkkel.

Azonban sokan máris attól tartanak, hogy a kötelező akciózás megszűnésével újra drágák lesznek az élelmiszerek, és a kereskedők nem fogják olcsón kínálni a termékeiket. A kérdés, hogy Ön tart-e attól, hogy a kötelező akciózás megszűnésével újra drágák lesznek az élelmiszerek, napirenden van, és a közvélemény szavazatait is várják a témában. A szakmai szövetség vezetője szerint azonban önmagában a kivezetés nem jár inflációs hatással.