A kacsák etetése veszélyeket rejt

A kacsák és más vízimadarak kenyérrel való etetése komoly veszélyeket hordoz magában, akár az állatok halálát is okozhatja, ráadásul az emberek egészségére is káros lehet.

Az MTI által közölt Óvádi Péter kormánybiztos közleménye szerint a kenyér és egyéb, az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek nem tartoznak a vízimadarak természetes táplálékai közé, így azok etetése káros lehet az állatok egészségére. Koska Hedvig állatorvos hozzátette, hogy az ilyen típusú etetés megbetegítheti, sőt akár el is pusztíthatja a madarakat, és torzíthatja a túléléshez szükséges vonulási viselkedésüket, valamint tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben.

Az etetés következtében fellépő környezeti problémák között szerepel a helyi patkánypopuláció növekedése, amely elősegítheti a fertőző betegségek terjedését, továbbá növelheti a madarak közötti agressziót és sérülésveszélyt, valamint hozzájárulhat a környezetszennyezéshez és a vízminőség romlásához.

A madaraknak való kedveskedés helyes módjaként Koska Hedvig azt javasolja, hogy helyezzünk el itatótálakat a szabadban, mivel a nyári melegben létfontosságú, hogy friss vízhez jussanak. Az itatótálakat a madarak nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használhatják, így egész évben hasznosak lehetnek számukra.