A japán jen történelmi mélypontja

A japán jen az amerikai dollárral szembeni értékvesztése 1986 óta nem látott szinteket érhet el, ha a japán jegybank nem lép közbe hatékonyabban. A piaci szereplők szerint a korábbi rövid távú beavatkozások nem hoztak tartós eredményt.

A piaci elemzők szerint a jen akár a 170-es szintet is elérheti a dollárral szemben, és jelenleg nincs olyan esemény a láthatáron, ami jelentősen megváltoztathatná a helyzetet. A japán valuta már 12%-ot gyengült az év eleje óta a dollárral szemben, és a korábbi intervenciók, amelyeknek összértéke április és május hónapokban meghaladta a 60 milliárd dollárt, nem hoztak tartós javulást, hiszen az árfolyam ismét a 160 USDJPY körüli szinteken mozog.

A jen gyengülésének hátterében a gazdasági növekedési és kamatkülönbözet áll az Egyesült Államokkal szemben. Az amerikai alapkamat jelenleg 5,5%, míg a japán alapkamat alig haladja meg a 0%-ot. Masato Kanda, a japán pénzügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a hatóságok készen állnak beavatkozni a piacra, de ez a nyilatkozat eddig nem hozott érezhető változást.

A Commodity Futures Trading Commission (CFTC) legutóbbi hétfői jelentése szerint a hedge fundok és befektetési alapok tovább növelték a jen elleni pozícióikat, amelyek közel rekord nagyságúak lettek. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az amerikai 10 éves kötvényhozamának csökkenése és az amerikai gazdaság lassulása enyhítheti a jenre nehezedő nyomást. A jen elleni nagy számú nyitott pozíciók a múltban már többször is kontraindikátornak bizonyultak, ami a jen számára kedvező hír lehet.

A japán gazdaság egyéb területein is történnek érdekességek, például a Nissin Foods, Japán legnagyobb poharas ramen gyártója, gömbhal ízesítésű instant tésztát dobott piacra. Egy pohár instant ramenért 298 japán jent, azaz mintegy 700 forintot kérnek el. A gömbhal, vagyis fugu, rendkívül mérgező halfajta, melyből – ha nincs rendesen eltávolítva a méregmirigye – akár egy falat is halálos lehet. A Nissin nem tervezi a veszélyes mérgű halat tartalmazó poharas levest nemzetközi forgalomba hozni, kizárólag Japánban kapható. A gömbhal „aromáját” külön olaj formájában adhatják hozzá a levesalaphoz, amiben csirkés húsgolyók, japán stílusú rántotta és zöldhagyma is van. A Nissint 1958-ban alapította Momofuku Ando, aki rájött, mekkora szükség van az olcsó, könnyen elérhető ételekre a II. világháború után, és a cég azóta világszerte ismertté vált a Cup Noodles poharas tésztás levesei miatt.

: Az információk az "article-1" forrásból származnak. : Az információk a "article-2" forrásból származnak.