A fokhagyma jótékony hatásai

A fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet a vércukor- és koleszterinszint alacsonyan tartásában, egy új kutatás szerint, amelyről a ScienceAlert is beszámolt.

A cukrok és zsírok elengedhetetlen tápanyagok a szervezet számára, azonban túlzott bevitelük egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben az esetben jöhet jól a fokhagyma, amely a glükózok és lipidek szintjének szabályozásában játszhat szerepet.

A kutatás kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik étrendjükbe beépítették a fokhagymát, általában alacsonyabb volt a vércukor- és vérlipidszint. Emellett kevesebb alacsony sűrűségű lipoproteint, azaz úgynevezett 'rossz' koleszterint, és több magas sűrűségű lipoproteint, vagyis 'jó' koleszterint mutattak ki a vérükben.

A fokhagyma pozitív hatásai mögött álló fő összetevő egy alliin nevű antioxidáns, amely a friss fokhagymában található meg. Ez az anyag lehet a kulcsa annak, hogy a fokhagyma milyen hatékonyan képes hozzájárulni a koleszterin és a vércukorszint szabályozásához.

A ScienceAlert egy másik tanulmány eredményeire hivatkozva arról is beszámolt, hogy a bankkártyás fizetés hatással lehet a költési szokásainkra. A kutatás szerint többet költünk, ha készpénz helyett bankkártyánkkal vagy telefonunkkal fizetünk, és ez a jelenség 17 különböző ország adatai alapján is igazolható. A szakértők szerint a bankkártyás fizetés esetén nehezebb figyelemmel kísérni az elköltött összeget, mivel nincs fizikai reprezentációja, ami önmérséklési módszerként szolgálhat a túlköltekezés ellen. Érdekes módon azonban az adakozás és borravaló mértékét nem befolyásolta a kártyahasználat, ezek összege többé-kevésbé ugyanannyi maradt készpénzes és digitális fizetéskor is.

A bankkártyás fizetés hatása azonban idővel gyengülhet, ahogy egyre gyakoribbá válik a költekezés ilyen módja, és közeledünk egy készpénzmentes társadalom felé. A tanulmány szerzői szerint fontos megértenünk, hogyan befolyásolhatják az új fizetési módok a költéseinket, különösen egy olyan világban, ahol a digitális tranzakciók egyre dominánsabbá válnak.