WHO: Túl lassan csökken a globális alkoholfogyasztás

A világszerte tapasztalható alkoholfogyasztás csökkenése nem elég gyors, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem sikerül elérni a kitűzött célt, hogy 2030-ra ötödével csökkentsék a 2010-es szinteket.

A WHO jelentése rámutat, hogy a globális alkoholfogyasztás mértéke a 2010-es 5,7 literről 2019-re csupán 5,5 liter tiszta szeszre mérséklődött. Ez azt jelenti, hogy a szervezet célkitűzése, miszerint 2030-ra jelentősen, ötödével csökkenteni kellene az alkoholfogyasztást, elérhetetlennek tűnik. A jelentés kiemeli, hogy bár Európában csökken az alkoholfogyasztás, Délkelet-Ázsiában éppen ellenkezőleg, növekedést figyelhetünk meg. Az európai és az amerikai WHO-régiókban mérték a legmagasabb egy főre eső alkoholfogyasztást 2019-ben, 9,2, illetve 7,5 literrel.

Az alkoholfogyasztás következményei súlyosak: 2019-ben világszerte 2,6 millió ember halálát okozta, ami a teljes halálozások 4,7 százalékát teszi ki. Emellett 209 millió alkoholfüggő és további 200 millió olyan ember él a világon, akiknél problémás mértékű az alkoholfogyasztás.

A fiatalok körében különösen aggasztó a helyzet, hiszen a 20-39 éves korosztályban a halálesetek 13 százalékát az alkoholfogyasztás okozza.

A WHO ezért arra szólítja fel az érintett országokat, hogy lépjenek további intézkedéseket az alkoholfogyasztás mérséklése érdekében. Javaslatok között szerepelnek a reklámtilalmak, értékesítési korlátozások bevezetése, valamint az alkoholtermékek adójának emelése. Alkoholtémában éppen most jelent meg egy friss tanulmány, ami mások mellett a magyarok fogyasztási szokásait is vizsgálta. Ebből az derül ki, hogy Magyarországon sok alkoholt fogyasztanak, leginkább sört, és jellemző a magyar társadalomra, hogy gyakran egyszerre nagyon sok alkoholt isznak az emberek.