A Transparency International és az Átlátszó elleni vizsgálatok

A Transparency International Magyarország és az Átlátszó oknyomozó portál ellen is vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mivel állításuk szerint külföldről származó támogatás felhasználásával befolyásolnák a választói akaratot.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal június 18-án levélben tájékoztatta a Transparency International Magyarországot, hogy "egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít" a szervezet tevékenységével kapcsolatban. A hivatal szerint a TI külföldről származó támogatás felhasználásával olyan tevékenységet folytat, amely a választói akarat befolyásolására irányul, illetve ilyen tevékenységet támogat. A hivatal által küldött hatoldalas levélben összesen 62 kérdést tettek fel a TI-nek, amelyre a szervezetnek 30 nap áll rendelkezésére a válaszadásra.

Az Átlátszó szerkesztősége is hasonló levelet kapott Pálvölgyi Ákos, a Szuverenitásvédelmi Hivatal igazgatójától, bár kevesebb, mintegy tucatnyi kérdéssel szembesültek. A vizsgálat keretében 11 kérdést kaptak Lánczi Tamás hivatalától, amelyek között szerepelnek a könyveléssel és a nemzetközi donor szervezetektől kapott támogatásokkal kapcsolatos információk is, több évre visszamenőleg. Azt is kérik az Átlátszótól, hogy „fejtse ki részletesen, milyen módon működik együtt a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal, melyet a honlapján együttműködő partnerként tüntet föl”. Jelenleg nincs információ arról, hogy más szervezetek is érintettek lennének a vizsgálatban.

A TI hangsúlyozza, hogy több más civil szervezettel együttműködve korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelmének ürügyén a kormány a kritikus polgárokat és civil szervezeteket támadja, ami ellentétes az Alaptörvénnyel és az Európai Unió alapvető értékeivel. Ebben az ügyben az Európai Bizottság is lépett, és kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormánnyal szemben.

A TI szerint nem véletlen, hogy ők kerültek először a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe, és állítják, hogy tevékenységük, amely a korrupció elleni küzdelemre összpontosít, fenyegetést jelent az Orbán-kormányra. A szervezet szerint a hivatal eljárása megalapozatlan és téves, és a hivatal működését, valamint az azt megalapozó törvényt is Alaptörvényellenesnek tartják. Ennek ellenére a TI kijelenti, hogy válaszolni fog a hivatal kérdéseire a megadott határidőn belül, hozzátéve, hogy a kérdések többségére a válaszokat a szervezet honlapján és nyilvános kiadványaiban is megtalálhatóak.

A TI az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és tevékenységét, valamint a szuverenitásvédelmi törvény több rendelkezését is, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak. Alkotmányjogi panaszukban kifejtették, hogy a hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti az alapvető jogokat, és a vizsgálat önmagában is sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.

Fontos kiemelni, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nincsenek nyomozati vagy szankciós jogkörei, csak vizsgálódhat és adatokat kérhet be. A hivatal a külföldi finanszírozás kérdését és a nemzeti szuverenitás veszélyeztetését kezdettől fogva figyelemmel kíséri, és a Fidesz-kormány által is emlegetett "guruló dollárok" vizsgálata is a figyelmének középpontjában áll. Az Átlátszó korábban többször hangot adott a tavaly év végén elfogadott szuverenitásvédelmi törvény elleni fenntartásainak, és a törvény ellen tiltakozó civil szervezetek közös közleményéhez is csatlakozott.