A Telex feljelentést tett a rendőrség ellen

A Telex hírportál jogi lépéseket tett, miután állításuk szerint a rendőrség akadályozta újságíróikat Szijjártó Péter külügyminiszter megkérdezésében. A lap szerint a rendőri intézkedések jogsértőek voltak, és korlátozták a sajtószabadságot.

A Telex szerkesztősége jogi eljárást kezdeményezett, mert újságíróikat a rendőrség megakadályozta abban, hogy kérdéseket tegyenek fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek egy kalocsai fórumon. A lap stábja május 23-án jelent meg a nyilvánosnak hirdetett eseményen, ahol regisztráltak is, de végül kizárták őket a rendezvényről.

A fórum után a rendőrség egy parkolóban lévő keskeny sávot műveleti területté nyilvánított, és az újságírókat igazoltatták, kamerájuk gyártási számát is ellenőrizték, hogy nem lopott-e. A Telex szerint ez a gyakorlat a gyülekezési jog és a sajtószabadság korlátozását jelentette, ezért feljelentést tettek.

Német Tamás, a Telex főszerkesztője szerint a TEK-es százados, aki a kamera gyártási számát kérte, egyértelmű szándékkal cselekedett: megakadályozni akarta, hogy az újságírók felvételeket készítsenek. A miniszter távozása után azonban már nem tartották fontosnak a gyártási számot, és visszaadták az igazolványokat.

A Telex álláspontja szerint a kamera gyártási számának ellenőrzése jogalap nélküli és jogszerűtlen volt, hiszen alaptalan feltételezni, hogy egy országos hírportál stábja lopott kamerát használna. Az újságírók a Magyar Helsinki Bizottság segítségével hivatalosan is panaszt tettek az eljárás miatt.

A hírportál több kérdést is feltett a rendőrségnek és a TEK-nek, de választ egyiküktől sem kaptak; a rendőrség a megkeresést egyszerűen továbbította a terrorelhárítóknak. A Telex ezért döntött a jogi lépések mellett, hangsúlyozva, hogy nem szeretnék elfogadni, ha újságírókat zárnak ki nyilvános eseményekről, és ha a rendőrséget indokolatlanul használják fel a sajtó elzárására a hatalom gyakorlóitól.