A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indít az Átlátszó és a Transparency International Magyarország ellen

Az Átlátszóval szemben indított vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényre hivatkozva vizsgálja azokat a szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatások felhasználásával befolyásolhatják a választói akaratot.

Pálvölgyi Ákos, a Szuverenitásvédelmi Hivatal igazgatója levélben értesítette az Átlátszót, hogy a hivatal vizsgálatot indít az atlatszo.hu tevékenységével kapcsolatban, mivel a szervezet jelentős külföldi támogatásokat kap. A hivatal hasonló vizsgálatot kezdeményezett a Transparency International Magyarország ellen is.

Az Átlátszó szerint a vizsgálat során 11 kérdést kaptak, amelyek között szerepelnek nyilvánosan elérhető adatok, könyvelési információk, valamint a nemzetközi donoroktól kapott támogatások részletei is. A kérdések több évre visszamenőleg kérnek adatokat a támogatási szerződésekről.

Több magyar szerkesztőség vezetője közös kiállásban fejezte ki szolidaritását az Átlátszóval, hangsúlyozva, hogy támogatják azokat a médiumokat, amelyek az igazságot és a valóságot közvetítik. A kiállásban részt vevő szerkesztőségek és vezetőik listája igen hosszú, többek között a Válasz Online, a Szabad Pécs, a Magyar Narancs, a Partizán, a Magyar Hang, a Klubrádió, a Telex, a Népszava, a Direkt36, a 24.hu, a Nyugat.hu, a Media1, a Szegeder, a Jelen, a 444, a Qubit és a Lakmusz képviselői is aláírták a közleményt.

A magyar sajtó nem csak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is nyomás alatt áll. A Kreml válaszul az EU-s szankciókra 81 európai hírszolgáltatót tett tiltólistára, köztük a 444-et is, amely így a legjobb európai újságokkal került egy listára.