A világ egyik legfontosabb kutyatörténeti gyűjteménye a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központja büszkélkedhet a világ egyik legjelentősebb kutyatörténeti gyűjteményével, a Corneliana Collectio Cynologicával, amelyet korábban nemzetközi múzeumok is megpróbáltak megszerezni.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központja (MNMKK) gazdagodott a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteményével, a Corneliana Collectio Cynologicával. A gyűjteményt jelképesen Demeter Szilárd Csaba elnök vette át Makó János kutyatörténeti kutatótól. A gyűjtemény mintegy ezerötszáz darab kutyakoponyát és egyéb emlősmaradványokat foglal magában, amelyek között megtalálhatók a híres hungarikum kutyafajták első egyedei is, valamint ritka fajok, mint például párducok és medvék, továbbá más háziállatok csontjai is helyet kaptak.

Az adományozott anyag különlegessége, hogy XX. század eleji törzskönyvi köteteket, több száz arany, ezüst és bronzéremet, levelezéseket, kiállítási szalagokat, ezüst billikomokat, festményeket, okleveleket, fényképeket és több mint hetven porcelánkutyát is tartalmaz.

A gyűjtemény alapjait 1946-ban Reményi K. András, a Magyar Nemzeti Múzeum archeozoológiai gyűjteményének egyik alapítója, a Göcseji Múzeum egykori igazgatója helyezte el. A kollekció nemzetközi hírnévre tett szert, és többek között a British Múzeum, a New York-i Természettudományi Múzeum és a berlini Természettudományi Múzeum is érdeklődött a megvásárlása iránt.

A gyűjtemény lehetővé teszi a hungarikum kutyafajták csonttani vizsgálatát, és a biometriai mérések segítségével elősegítheti a Kárpát-medencei történeti fajták jobb megértését, valamint a régészeti anyagban található analógiák feltérképezését. Emellett a genetikai vizsgálatok mellett a történeti írásos források, mint krónikák és útleírások vizsgálata is fontos szerepet kap, amelyeket más szakterületek képviselőivel, például állatorvosokkal és történészekkel együttműködve végezhetnek el.