Gloster portfoliótisztítás

A Gloster vállalatcsoport kisebb, kevésbé hatékony leányvállalatait értékesíti, hogy a befolyó összegeket a gyorsabban növekvő és nagyobb potenciállal rendelkező nemzetközi leányvállalataiba fektethesse.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Gloster Infokommunikációs Nyrt. hatékonyságának növelése és jövedelmezőségének javítása érdekében megtisztítja portfólióját, eladva egyes kisebb leányvállalatait. A lépésnek köszönhetően a társaság árbevétel arányos eredménye javulhat, és jelentős adminisztratív erőforrások szabadulnak fel, amelyeket a nemzetközi növekedés támogatására használhatnak fel.

A portfolió tisztítás során a Gloster Security Kft., amely már nem végez tényleges tevékenységet, szerződésállományát és ügyfeleit a Gloster Networks Kft. vette át. Emellett a Gloster Telekom Kft., amelynek előfizetői létszáma a gazdaságosan fenntartható szint alá csökkent, szintén értékesítésre kerül. A lépés kiterjed az FF Next Technologies Kft.-re is, amelyben a Gloster Infokommunikációs Nyrt. 54 százalékos üzletrésszel rendelkezik.

A befolyó vételárból a Gloster Minero IT Hungary Kft.-ben és a nemrégiben, 2023-ban akvirált Gloster-P92 IT Solutions Kft.-ben fog a cégcsoport további üzletrészeket szerezni. Ezek a lépések a cégcsoport árbevételének közel felét és a profitjának jelentős részét biztosító vállalatok, amelyek így még nagyobb súlyt kapnak a Gloster portfóliójában.

A nemzetközi informatikai szolgáltató Gloster Nyrt. intenzív növekedési stratégiájának köszönhetően tizenegy tranzakciót hajtott végre 2018 óta, eközben tevékenységét kiterjesztette a rendszerintegráció, a felhő megoldások és nemzetközi szoftverfejlesztési szolgáltatások területére. A cégcsoportban csaknem 350 ember dolgozik, és a legutóbbi 2023-as konszolidált beszámolója szerint korrigált árbevétele 10,3 milliárd forint, korrigált EBITDA-ja 976 millió forint volt.

Az értékesítésre kerülő leányvállalatok megszerzéséhez a Társaság nem vett fel banki hitelt, így az értékesítésből befolyó teljes összeg a napi likviditást fogja javítani. A cikk megjegyzi, hogy a közölt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlatnak.