2024-es otthonfelújítási támogatás: Most érdemes belevágni a homlokzati hőszigetelésbe

A 2024-es otthonfelújítási támogatás keretében jelentős anyagi segítséget kaphatnak az 1990. december 31. előtt épült családi házak tulajdonosai épületeik hőtechnikai jellemzőinek javítására.

A természetes lakóklíma fogalma a lakás belterében uralkodó "időjárási viszonyokat" írja le, beleértve a hőmérsékletet, hőszigetelést, hőérzetet, páratartalmat és egyéb tényezőket, amelyek befolyásolják a lakók közérzetét. A Baumit Ausztriában létrehozott Viva Park tesztparkjában különböző fal- és födémszerkezetekre különféle felületképző rétegeket alkalmazva vizsgálták ezeket a tényezőket. A projektből az következett, hogy nincs egyetlen „legjobb anyag”, hanem a rendszerben gondolkodás és az anyagok összehangolt alkalmazása a kulcs a természetes lakóklíma megteremtéséhez.

A homlokzati hőszigetelés során a falra hőszigetelő lemezt ragasztanak és dübelekkel rögzítik, legyen az kőzetgyapot vagy polisztirol. A polisztirol olcsóbb és könnyebben alakítható, míg a kőzetgyapot akusztikai és tűzgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A hőszigetelő rendszerek összességét építési készletnek tekintik, amelyeket rendszerben kell alkalmazni a garancia érvényesülése érdekében.

A Baumit vállalat a Baumit open, Baumit Star EPS, Baumit Star ásványi és Baumit Pro homlokzati hőszigetelő rendszereire 25+5 év rendszergaranciát biztosít, amely a kötelező szavatosságon túlmenően garantálja a termékek együttműködését.

A hőszigetelési munkálatok megkezdése előtt érdemes egy építésszel felmérni a ház állapotát, és egy épületenergetikai tanúsító segítségével megcélozni a 30%-os energiamegtakarítást, amely a támogatási kritériumoknak is megfelel.

A homlokzat szigetelésével a hőveszteség 80–90%-a megfogható, ami átlagosan 27–28% energiamegtakarítást jelent. A hővezetés és a hőátbocsátási tényező alapján kalkulálható a hőveszteség és a megtakarítás mértéke. A szigetelés vastagságának növelésével azonban 20 centiméter felett a hőveszteség csökkenése már nem arányos az anyagköltségekkel.

A hőszigetelés további előnyei közé tartozik az általános hőérzet javulása, az épületszerkezet védelme a hőmozgásoktól és a mechanikai védelem, valamint az ingatlan értékének növekedése.

A hőszigetelő rendszerek garanciáját a gyártó és a kivitelező közösen vállalja. A gyártó a termékek minőségéért és együttdolgozásáért, a kivitelező pedig a megfelelő beépítésért és az elvárható energiamegtakarítás eléréséért felel. Fontos, hogy a hőszigetelési rendszert megfelelően építsék be, különben a várt megtakarítás nem valósul meg.

A 2024-es otthonfelújítási támogatás célja, hogy legalább 30%-os energiamegtakarítást érjenek el az egy- és többlakásos családi házak esetében. A támogatás igényléséhez minimum 1 millió forint önerő szükséges, míg a kormány lakásonként akár 6 millió forinttal is hozzájárulhat a felújítási munkálatokhoz. A támogatásra vonatkozóan a beköltözés végső határideje 2024. július 1-re módosult, és már az is elfogadható, ha az igénylő közeli hozzátartozója lakik az adott ingatlanban, vagy ha az igénylő épp most vásárolja meg a felújítandó házat, és az adásvételi szerződést július 1-ig megköti.

A támogatásra jogosultság feltételei között szerepel, hogy az igénylőnek tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a felújítandó ingatlanban, vagy holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanban. Az igénylő nem szerepelhet élő elmaradással a rossz adósok listáján, és nem lehet a bruttó minimálbért – 266 800 forintot – elérő köztartozása, adótartozása, illetve legalább 60 napja fennálló, szintén a bruttó minimálbért elérő közüzemiszámla-tartozása sem.

A támogatott munkálatok köre is bővült: a négy alapvető cél mellett, mint például a külső nyílászárók cseréje vagy a fűtési rendszer modernizálása, újdonságként bekerült a víz-levegő hőszivattyú fűtési rendszer kialakítása is. A pályázat végső határideje 2025. december 31., de a gázfűtési rendszer korszerűsítése esetén 2024. december 31. A teljes keretösszeg 108,24 milliárd forint, amelyből legfeljebb 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható.