102 éves holokauszttúlélő lett a Vogue címlapsztárja Németországban

Margot Friedländer, aki családját Auschwitzban veszítette el, 102 éves korában a német Vogue címlapján tűzpiros kabátban mosolyog, ezzel teljesítve édesanyja utolsó kívánságát: hogy túlélje a borzalmakat.

Margot Friedländer, született Bendheim, 1921-ben látta meg a napvilágot Berlinben, és a második világháború kezdetén édesanyjával és öccsével, Ralffal élt, miután szülei elváltak. A család menekülését tervezte, de 1943-ban a Gestapo letartóztatta öccsét, és édesanyjával együtt Auschwitzba deportálták őket, ahol mindketten életüket vesztették. Édesanyja utolsó üzenete lányának az volt, hogy "próbálj meg élni". Margot 21 éves korában bujkálni kényszerült, de végül elárulták, és 1944-ben a theresienstadti táborba deportálták.

A Vogue-nak adott interjúban Friedländer elmondta, hogy hálás azért, hogy túlélte a nácikat, az árulást és a veszteséget, és hogy képes volt teljesíteni édesanyja kívánságát. A szeretet volt a Vogue nyári kiadásának témája.

Kerstin Weng, a Vogue szerkesztője szerint Friedländer nemcsak a nácikat élte túl, hanem az árulást és a veszteséget is, és bár minden oka meglenne a keserűségre, ő nyitott maradt és nem foglal állást oldalak mellett. Kiáll a felejtés ellen, az emberség és az összetartozás mellett, és 102 évesen is igyekszik kapcsolatot teremteni a fiatalabb generációkkal, bizonyítva, hogy a párbeszéd még mindig lehetséges.

Friedländer a koncentrációs táborban ismerte meg későbbi férjét, Adolfot, akivel a felszabadulás után nem sokkal összeházasodott. 1946-ban az Egyesült Államokba emigráltak, és több mint hat évtizeden át New Yorkban éltek. Férje halála után, 2010-ben Friedländer visszaköltözött Berlinbe, és azóta holokauszt-edukátorként tevékenykedik, több kitüntetést is kapva erőfeszítéseiért.

A német Vogue-nak nyilatkozva Friedländer kifejezte aggodalmát a jobboldali populizmus erősödése és az antiszemita támadások elszaporodása miatt. Üzenetében arra kér mindenkit, hogy ne azt nézzük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt, és hogy maradjunk emberek, legyünk értelmesek.