Zugló új polgármestere és az előttünk álló változások

Zuglóban a Momentum képviselője, Rózsa András váltja az MSZP-s Horváth Csabát a polgármesteri székben, Hadházy Ákos támogatásával. Az új vezető átvilágítást ígér az önkormányzati cégeknél, és változásokat tervez a parkolási rendszerben is.

A zuglói választók döntése értelmében Rózsa András, a Momentum politikusa veszi át a kerület vezetését. Az új polgármester októberben kezdi meg hivatali teendőit, és számos területen ígér változást. Első lépésként revizorral átvilágítják az önkormányzati cégeket és a polgármesteri hivatalt, valamint felülvizsgálják a szerződéseket. Rózsa hangsúlyozta, hogy nem tervez politikai tisztogatásokat, de az igazgatói posztokat megpályáztatná.

A zuglói MSZP-s Horváth Csaba a választáson csak a harmadik helyen végzett, míg Rózsa András a szavazatok 36,61%-át szerezte meg. Hadházy Ákos korábban kijelentette, hogy a kerület megtisztulásának folyamata elindult, és a Momentum a korrupciógyanús ügyek miatt indította őt a választókerületben.

Rózsa András 2017-ben csatlakozott a Momentumhoz, és 2019-ben vált önkormányzati képviselővé, majd alpolgármesterré Zuglóban. A XIV. kerület korábban az MSZP egyik erődítményének számított, Tóth Csaba pedig meghatározó szerepet töltött be itt. Azonban a Momentum Hadházy Ákos jelölésével és a korrupcióellenes küzdelemmel hívta fel a figyelmet a helyi problémákra.

Az új polgármester szerint három tényező járult hozzá győzelméhez: Hadházy Ákos támogatása, a helyi beágyazottság, és a kampány során felvetett égető témák, mint például a köztisztaság és a parkolási rendszer problémái.

Rózsa András a következő öt évben át akarja alakítani a zuglói parkolási rendszert, és nem hosszabbítana szerződést olyan közvélemény-kutató cégekkel és médiacsatornákkal, amelyek szerinte nem a zuglóiak érdekeit szolgálják. A Publicus és a Republikon Intézet, valamint az ATV és Fiala János televíziós műsorvezető sem számíthatnak megbízásokra.

A parkolási rendszer átalakítása mellett Rózsa a városépítési szabályzat felülvizsgálatát is tervezi, és építési moratórium bevezetését fontolgatja egyes területeken. Az új polgármester szerint a korábbi vezetés a NER-es beruházó érdekeit képviselte a tárgyalásokon, és ő a kerület érdekeit szeretné előtérbe helyezni.

Rózsa András a következő hónapokban szeretné megkezdeni a programja előkészítését, és politikai háttérmunkát végezni, valamint egyeztetni az új képviselő-testület minden tagjával a jelenlegi működés változtatása érdekében. Az új polgármester a Telexnek nyilatkozva kifejtette, hogy hivatalba lépő új, polgármesterként októberben revizorral venné át a hivatalt, és azt ígéri: átvilágítják az önkormányzati cégeket, minden szerződést megvizsgálnak, és ahol problémát találnak, jogi lépéseket tesznek.

Rózsa András továbbá kijelentette, hogy nem számít októbertől a volt MSZP-elnök Tóbiás József munkájára sem, akit szerinte Horváth kampányfőnökeként csak a kampányidőszakra vettek fel a polgármesteri kabinetbe. A momentumos politikus azt ígérte, hogy az októberi váltás után minden önkormányzati cég igazgatói posztjára új pályázatot írnak ki, és meg akarja szüntetni a kifizetőhelyként létrehozott kamuállásokat és gyanús tanácsadói szerződéseket is.