A zöldborsó termelése válságban

Rekord gyenge éve van a zöldborsónak, amely fontos fehérjeforrásnak számít. Idén a termőterületek mérete megfeleződött a korábbi évekhez képest, és az enyhe, száraz tavasz miatt a termésátlag is elmarad a várakozásoktól, ami a termelőket rossz helyzetbe hozta.

Magyarország, amely eddig Európa harmadik legnagyobb zöldborsó termelője volt, átlagosan 10-13 százalékkal részesedett a piacból, most súlyos visszaesést tapasztal az ipari zöldség ágazatban. A helyzet javításához új fajtákra, technológiákra és összefogásra van szükség. A korábban kiszámítható termékpálya most bizonytalanná vált, a 2024-es árak megfeleződtek a tavalyiakhoz képest, a hűtő- és konzervipar kevesebb alapanyagra kötött szerződést, és a termés mennyisége is rossz. Egyes termelőknél a borsó termőterülete 60 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. Az öntözési költségek is jelentősen nőttek az energiadrágulás miatt, egy hektár öntözése akár 650 ezer forintba is kerülhet. Az alacsony felvásárlási árakat a tavalyi jelentős készletek okozzák a hűtőházakban.

Ifj. Fülöp Gábor, az Agrosprint Zrt. igazgatósági tagja szerint idén kevesebb területen és kevesebb borsó termett. A betakarítás minden eddiginél korábban kezdődött május közepén, ami harminc év alatt nem fordult elő, normális esetben június elején kezdődik a betakarítás és feldolgozás. A szezon második felében a hektáronkénti kihozatal nagy mértékben elmaradt az elvárttól, a korai típusú borsónál másfél-két tonnás volt az átlagtermés, a későbbinél ennek a duplája, de ez most nem így történt.

A középérésű borsóknál jobbak a hozamok, de jelentős a területi különbség, a jégesők pedig sokat rontottak a helyzeten. A feldolgozók gyártási tervei alulmaradnak a tervezettől, és a terméskiesés minimum tíz százalékos lesz, így az idei borsószezon hozama nem közelíti meg a tavalyi számokat. Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint egy több évre kiterjedő árszerződés mindenkinek előnyös lenne. Tavaly a zöldborsó felvásárlási ára 230 forint volt kilogrammonként, ami a termelőknek kedvezett, de a feldolgozóipar a magas nyersanyagárak miatt küszködött a piacon. Az árak zuhanása, amely a zöldborsó esetében negyven százalékot ért el, rossz helyzetet teremtett a termelőknek és a feldolgozóknak egyaránt.