Szamárköhögéses járványügyi dolgozó ellenőrzése vizsgálat alatt

Maszk nélkül végzett ellenőrzést egy fővárosi kormányhivatali munkatárs a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekintenzív osztályán, köhögött, de mégsem viselt maszkot. Két nappal később szamárköhögés diagnózisát közölte. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja az eset körülményeit, mely során a gyermekszívsebészeten és a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáján is járt az érintett, bár utóbbi helyen betegekkel nem találkozott, csak az egyik irodában tartózkodott.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint feljelentés nem érkezett, de a sajtóban megjelent információk alapján hozzájuk is eljutott az ügy, amit jelenleg is vizsgálnak. A kormányhivatal az érintett munkatárs betegségének beigazolódása után azonnal értesítette a kórházat és a kontaktokat, valamint vizsgálatot rendelt el.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekkardiológiai intenzív részlegén szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett újszülötteket kezelnek, akiknek immunrendszere még kialakulatlan, és a szamárköhögés elleni oltást csak két hónapos korban kapják meg először. Miután kiderült, hogy az ellenőr beteg volt, mindkét intézményben azonnal megtették a járványmegelőző intézkedéseket, elkülönítették a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek. A szamárköhögés lappangási ideje 2-4 hét, így a fertőzés terjedésének mértékét csak később lehet megállapítani.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint az utóbbi hetekben emelkedett a szamárköhögéses esetek száma Magyarországon, de országos járványról nem beszélhetünk. Június 16-ig összesen 76 szamárköhögés-gyanús esetet azonosítottak, és már a fertőzés gyanúja esetén is kötelező a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat. A környező országokban – Ukrajnában, Horvátországban és Csehországban is – meredeken növekszik a szamárköhögéses esetek száma, és májusban a betegség Magyarországban is újra felütötte a fejét. Míg a korábbi években egy-két megbetegedés volt évente, addig idén az első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy indult-e büntetőeljárás, és ha igen, akkor milyen bűncselekmény gyanújával.