Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Az elmúlt években több nagyobb fegyveres konfliktus rázta meg a világot, mint például Oroszország Ukrajna elleni agressziója, a gázai háború, valamint a közel-keleti és afrikai polgárháborúk. A magyar kormányzati diskurzusban és egyes nemzetközi körökben már atomcsapásoktól és világháborútól tartanak.

A világpolitika militarizálódása kapcsán felmerülő kérdések között szerepel, hogy vajon fel kell-e készülnünk egy ilyen világra, mekkora esélye van egy világháború kitörésének, és mi lesz Magyarország szerepe ebben a helyzetben. A liberális nemzetközi rend, amely a második világháború után alakult ki, és amelyet a kutatók gyakran liberális világrendnek neveznek, nagyban támaszkodott az Egyesült Államok kvázi-hegemón szerepére. Azonban a hagyományos háborúk számának és intenzitásának csökkenése mellett a polgárháborúk száma és durvasága növekedett, és az Egyesült Államok sem vált igazi hegemónná a világban. Az 2001. szeptember 11-i terrortámadások, az afganisztáni és iraki háborúk, valamint a 2008-as világválság aláásták az amerikai szupremáciába vetett hitet.

A világrend átalakulását több tényező is elősegítette, mint például a globalizáció, az Egyesült Államok kihívóinak megerősödése, Donald Trump megválasztása, és a Covid-válság. Ebben a kontextusban tértek vissza a hagyományos háborúk a nemzetközi politika eszközkészletébe. A szíriai háború, Oroszország Ukrajna elleni fellépése, valamint a karabahi konfliktus és a közel-keleti háborúk is erősítik a háborús tendenciát.

A világháború kitörése azonban nem tűnik reálisnak, mivel ehhez sokkal több rossz döntésre lenne szükség egyszerre több oldalon. Magyarország számára fontos, hogy ne törjön ki nagyobb háború, és hogy sem regionális, sem globális nagyhatalmak ne érezzék elfogadhatónak a fegyveres erő alkalmazását. A magyar kormány háborús riogatása nem járul hozzá a nemzetközi béke fenntartásához, és Magyarország biztonságára az Oroszország és más revizionista szereplők viselkedése jelenti az igazi kihívást.