400 vagy 390: merre veszi az irányt a forint?

A forint árfolyama a múlt héten stabilan 400 alatt maradt az euróval szemben, és a piaci szereplők most azt találgatják, hogy a következő időszakban a 400-as vagy a 395-ös szint lesz-e a cél. Hétfő reggel egyelőre csendes a piac, és a forint ott folytatja, ahol a múlt hetet befejezte, 396 forint 30 fillér az euró árfolyama.

A forint az előző héten leginkább 396 körül mozgott az euróval szemben, a 393-as szintet is megérintve lefelé, míg felfelé a 398-at súrolta. A devizapiaci aktivitás jellemzően a részvénypiacok 9 órás nyitását követően szokott fokozódni.

Az euró a dollárral szemben enyhe gyengülést mutat, az EUR/USD árfolyam 1,07 alatt van, ami általában kedvezően hat a forint árfolyamára. A dollárral szemben a forint minimális erősödést mutat, de az árfolyam még mindig 370 felett van, a múlt heti mélypont pedig kicsivel 373 alatt volt.

A héten nem várható sok fontos makrogazdasági adatközlés, de a piacokat valószínűleg az amerikai PCE-infláció fogja leginkább befolyásolni, amely a Fed által preferált inflációs mutatóként péntek délután kerül közzétételre.