Új szélsőjobboldali frakció alakulhat az Európai Parlamentben

Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt tervei szerint új európai parlamenti frakció jöhet létre, amelynek a magyar Mi Hazánk is tagja lenne. A Der Spiegel által megszerzett információk szerint az AfD egyik munkatársa termet igényelt június 27-ére, egy "új frakció alakuló ülésére" 100 fő részére.

Az új frakció neve Szuverenisták lesz, és ezzel az Európai Néppárttól jobbra álló erők már három külön frakcióba tömörülnének. Az AfD korábban az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja volt, de a német pártot EP-listavezetőjük, Maximilian Krah egy a hitleri SS-t relativizáló kijelentése miatt kizárták a frakcióból a választások előtt. A választások után bár megváltak Krahtól, ez nem volt elegendő ahhoz, hogy visszafogadják őket az ID-be.

Az új frakció létrehozásához hét tagországból összesen 23 képviselő szükséges. Az AfD a németországi választásokon a második helyen végzett, 15 helyet szerzett a parlamentben, így ők lennének a Szuverenisták legnagyobb ereje.

A bolgár Újjászületés párt által megfogalmazott "Szófiai nyilatkozat" képezi az új frakció elvi alapjait. A nyilatkozat szerint az európai civilizációt a "globalista ideológiák agressziója" fenyegeti, és a népek önrendelkezési jogát "egy bürokrácia diktatúrájával" helyettesítik. Hangsúlyozzák, hogy szükség van az európai bürokrácia megállítására és béketárgyalásokra Oroszországgal.

Az új frakció további tagjai között szerepel a Mi Hazánk, az SOS Románia, a Se Acabó La Fiesta Spanyolországból, a lengyel Konföderáció, a Győzelem párt Görögországból és a Köztársaság Mozgalom Szlovákiából.