Biden-kampány depresszióban: Trump megelőzte őket

A Biden-kampány stratégiája, hogy a szezon elején a lehető legtöbb adományt gyűjtsenek, kudarcba fulladt, miután Donald Trump május végére átvette a vezetést a kampányadományok terén. A Politico szerint a demokrata kampánystáb depresszióba és csalódásba süllyedt e hírek hallatán.

A Biden-kampány egyik bennfentese szerint az volt a céljuk, hogy jelentős pénzbeli előnnyel rendelkezzenek a kampány végén, de mostanra kvittek lettek, és a helyzet depressziót vált ki a támogatóik körében. Egy másik forrás szerint a helyzet csalódást keltő, de nem meglepő.

Biden korábban vezetett az adománygyűjtésben, de Trump fokozatosan csökkentette ezt az előnyt, áprilisban 76 millió dollárt gyűjtve Biden 51 milliójával szemben, májusban pedig tovább növelte a különbséget, 141 millió dollárt szerezve a hivatalban lévő elnök 85 milliójával szemben. Ezáltal először fordult elő, hogy a Trump-kampány több pénzzel rendelkezik a bankban, mint az ellenfele: a Szövetségi Választási Bizottság (FEC) adatai szerint május végére Trump és a Republikánus Párt 171 millió dollárral rendelkezett, szemben Biden és a Demokraták 157 millió dollárjával.

Trump bevételei közül 53 millió dollár érkezett egy nappal azután, hogy New Yorkban bűnösnek mondták ki 34 vádpontban üzleti iratok hamisítása miatt. Timothy Mellon milliárdos 50 millió dolláros adományt is folyósított Trumpnak, aki korábban Robert F. Kennedy Jr. kampányát is támogatta. Bidennek is volt milliárdos támogatója, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester 20 millió dollárt adott a kampányához.

A The Hill szerint Trump előnye részben a Biden-kampány nagyobb kiadásaiból ered, mivel a demokraták több mint 30 millió dollárt költöttek, míg Trump csak kicsivel kevesebb mint 8 millió dollárt. Biden elsősorban kampányinfrastruktúra kialakítására, például csatatérállambeli irodák bérlésére költötte a pénzt, míg a republikánusok eddig nem költöttek erre.

Trump pénzügyi kiadásainak jelentős része az ügyvédi költségek, hiszen a volt ingatlanmogul adománygyűjtő szervezetei 2023 folyamán mintegy 50 millió dollárt költöttek jogi tanácsadásra, ami az idei év során sem csökkent a négy folyamatban lévő büntetőeljárása következtében.