Tarsoly Csaba rendőri segítséget kért kilakoltatási kísérletkor

A Quaestor egykori vezetője, Tarsoly Csaba rendőröket hívott, amikor a budai házát megpróbálta elfoglalni az új tulajdonos, Gimesi Sándor.

A 24.hu értesülései szerint hétfőn került sor az incidensre, amikor is Gimesi Sándor, az Akadémia Invest Kft. tulajdonosa megjelent Tarsoly II. kerületi otthonánál, és a ház átadását követelte, miközben a NAV emberei értékbecslést végeztek az ingatlanon. Tarsoly az ingatlant a Twins Szálloda Kft.-n keresztül birtokolta, amely a Quaestor 2015-ös bedőlése után felszámolás alá került, és az építkezést a Quaestor 600 milliós kölcsönéből finanszírozták.

A Quaestor-ügy nyolc éve tartó tárgyalássorozata a végéhez közeledik, Tarsolyt 77 milliárd forintos csalással vádolják. A házat többször is sikertelenül hirdették meg árverésre, a kikiáltási ár 538 millió forint volt, amelyből 400 millió a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolójának követelése.

Az ingatlant végül áprilisban a nyergesújfalui Akadémia Invest Kft. szerezte meg, amelynek évek óta nincsenek bevételei. Papp Gábor ügyvéd szerint az ingatlan átvételének módja nem megfelelő, hiszen nincs jogerős bírósági ítélet a ház átadásáról, így azt (még) nem kell átadni az új tulajdonosnak. Tarsoly a rendőrök hívását az ügyvéd tanácsára tette.

A 24.hu korábbi cikkei szerint a Quaestor értékes ingatlanjai a kisbefektetők kártalanítása helyett a NER prominenseinél kötöttek ki, köztük Mészáros Lőrincnél és Tiborcz Istvánnál. Tarsoly a Blikknek nyilatkozva kritizálta a felszámolókat, mondván, hogy a lefoglalt ingatlanokat és beruházásokat elkótyavetyélték.

Gimesi Sándor neve az esztergomiak számára lehet ismerős, hiszen ő kezdte el a Mária Valéria hídnál álló luxusszálloda építését, amit később Hernádi Zsolt fejezett be. A félkész épületet hosszú ideig hirdette, míg végül Hernádi érdekeltsége megvásárolta.

Az új háztulajdonos, Gimesi állítólag a zárak lecserélésével fenyegetőzött, de több órás vita után végül elhagyta az ingatlant. Tarsoly Csaba a héten maga is felszólal a bíróságon a Quaestor-ügy kapcsán.

A Quaestor-botrány Magyarország egyik legnagyobb pénzügyi botránya volt, amely 2015-ben robbant ki. A Quaestor Financial Hrurira Kft., egy brókercég, hamis kötvények kibocsátásával és több milliárd forint értékű pénz eltulajdonításával károsította meg ügyfeleit. A cég közel 210 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív kötvényeket, amelyeket a valóságban nem létező befektetésekre hivatkozva értékesített. A botrány következtében több vezetőt letartóztattak és vádat emeltek ellenük, míg az ügyfelek jelentős anyagi veszteségeket szenvedtek el. Az esemény súlyosan megingatta a magyar pénzügyi piacba vetett bizalmat és számos jogszabályi változást eredményezett a pénzügyi szektorban.