Szlovákia bevezeti az egynapos autópálya-matricát

Szlovákiában augusztus 1-től lesz kapható az egynapos autópálya-matrica, amelynek ára 5,40 euró, azaz körülbelül 2130 forint lesz.

Az új jegytípus a vásárlás napján lesz érvényes, nem pedig a vásárlást követő 24 órán át, hasonlóan más országok gyakorlatához, mint például Csehország, Ausztria és Magyarország. Magyarországon az egynapos matrica ára jelenleg 5150 forint, ami több mint a duplája a szlovák díjnak, és Lázár János közlekedési miniszter szerint azért van magasra szabva, hogy az emberek inkább tömegközlekedési eszközöket használjanak.

A változások részeként Szlovákiában megszüntették az éves matricát, amely az adott naptári év végéig volt érvényes. Ezzel együtt azonban továbbra is megvásárolható marad a 365 napos autópálya-matrica, amelynek ára 60 euró, ami átváltva nem egészen 24 ezer forintnak felel meg, ez szintén kevesebb, mint a fele a magyarországi 57 260 forintos díjnak.

A szlovák 10 napos autópálya-matrica ára 12 euró, ami körülbelül 4756 forintnak felel meg, míg Magyarországon ez a típus 6400 forintba kerül. Ausztriában az egynapos matrica költsége körülbelül 3300 forintnyi euró, ami szintén kedvezőbb, mint a magyar árak.

Az is tény ugyanakkor, hogy Magyarországon már 2022-ben több mint 1600 kilométernyi autópálya és más díjköteles gyorsforgalmi út volt, míg Szlovákiában csak mintegy 800 kilométernyi, javarészt fizetős gyorsforgalmi út van. Ausztria viszont előttünk jár, mintegy 1700 kilométernyi autópályája és közel 500 kilométernyi, részben autópálya-kiépítettségű gyorsforgalmi útja van – igaz, ott viszont egyes szakaszokon (alagutakban) külön díjat kell fizetni.