A Hinduja család botránya Svájcban

Svájcban börtönbüntetést szabtak ki az Egyesült Királyság leggazdagabb családjának négy tagjára. A genfi bíróság kizsákmányolás és illegális foglalkoztatás miatt ítélte el őket négytől négy és fél évig terjedő szabadságvesztésre.

A BBC jelentése szerint Prakash és Kamal Hinduját, valamint fiukat, Ajayt és feleségét, Namratát a svájci bíróság kizsákmányolásban és illegális foglalkoztatásban találta bűnösnek, és ennek megfelelően ítélte el őket. A vádlottak ügyvédei fellebbezési szándékukat fejezték ki az ítélet ellen.

Az ítélet előzményeként három, Indiából áthozott munkás állítása szerint napi 18 órás munkáért mindössze 7 fontot (kb. 3300 forintot) kaptak, ami a svájci törvények által előírt összeg kevesebb mint tizede, továbbá útlevelüket is elkobozták. A család ritkán engedte meg nekik, hogy elhagyják a genfi, Colognyban található házat. Az ügyészek szerint a Hinduja család többet költött a kutyájukra, mint az alkalmazottaikra.

A védelem azonban azt állította, hogy az alkalmazottak bőséges juttatásokat kaptak és szabadon elhagyhatták a villát. A Hinduja-család idősebb tagjai egészségi állapotukra hivatkozva nem jelentek meg a bírósági tárgyaláson, míg Ajay és Namrata Hinduja jelen voltak, de nem hallgatták meg az ítéletet. Az ítélethirdetést követően az ügyészség kérte Ajay és Namrata Hinduja letartóztatását is, de ezt a bíró elutasította.

A Hinduja Group nevű multinacionális csoport, amely olaj-, gáz- és banki érdekeltségekkel rendelkezik világszerte, valamint a londoni Raffles szálloda is a Hinduja család tulajdonában áll. A család vagyonát tavaly 35 milliárd fontra becsülték, idén pedig meghaladta a 37 milliárd fontot, ezzel a leggazdagabb brit családnak számítanak.