Románia gazdasági felzárkózása és a jövő kihívásai

Románia gazdasági fejlődése az elmúlt évtizedekben figyelemre méltó volt, és a következő években további előrelépés várható, bár a jövő bizonytalan és kihívásokkal teli.

Románia jelentős gazdasági fejlődésen ment át az elmúlt 20 évben, amelynek oka nagyrészt a nyugati gazdasági rendszerbe történő beintegrálódás volt – nyilatkozta Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja. A román gazdaság szerkezete színesebb, mint a régió többi országáé, és a munkaerő termelékenysége gyorsan nőtt, ami hozzájárult a látványos felzárkózáshoz. Románia a rendszerváltás idején az EU-s átlag 25%-án állt, és a mezőgazdaság foglalkoztatta a munkaerő jelentős részét. Az IT-szektor fejlődését a kiváló internet-infrastruktúra és az oktatásban rejlő készségek segítették, de a gazdaság fejlődése mögött nem látszik átfogó stratégiai terv, inkább a piac jó működésének köszönhető ez.

A román gazdaság alapvetően jól diverzifikált, és a nyugati gazdasági rendszerbe való beintegrálódás nagyot lendített a fejlődésen. Románia akkor szokott jól működni, amikor vannak kitűzött célok, például a NATO-hoz vagy az Európai Unióhoz való csatlakozás, és ehhez társul egyfajta nyomás. A beruházási ráta növekedése és az EU-források beáramlása is hozzájárult a fejlődéshez.

Románia fejlődése a régió többi országához képest is kiugró, és ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy Románia utoléri Magyarországot, nehezen lehetett volna elképzelni. Romániában vannak régiós központok, míg Magyarország erősen fejnehéz, ami a fejlődésre is hatással van. Románia állama kicsi, az újraelosztás alacsony, ami többet hagy a vállalati szektornál, és ez elősegíti a tőkefelhalmozást.

A román gazdaságpolitikai szemlélet klasszikusabb és liberálisabb, ami gyors fejlődést tesz lehetővé, de a kormányzati költekezés és az alacsony államadósság-szint is hozzájárult a növekedéshez. A költségvetési politikában azonban szükség van korrekcióra, ami növekedési áldozatokkal járhat. A hosszú távú növekedési potenciál 3 és 4% között van, de a demográfiai helyzet és a technológiai élvonalhoz való közeledés miatt a növekedési potenciál vékonyodni fog.

A román lakosság nagy része pozitívan tekint az euró bevezetésére, és a politika oldaláról sincs ellenállás. Az euró bevezetése egy politikai kérdés, és ha megvan a politikai döntés, a Román Nemzeti Bank gyorsan implementálni tudja. A költségvetési hiány csökkentése és a reálkonvergencia előrehaladása fontos a versenyképesség érdekében. Társadalmi-politikai ellenállás vagy vita az euró kapcsán nincs, és az évtized végére reális esély van az euró bevezetésére.

Névjegy

Bálint Csaba Nagyváradon született, tanulmányait a Partiumi Keresztény Egyetemen és a Bukaresti Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatta, rendelkezik CFA oklevéllel is. Több mint 11 évig dolgozott az OTP Bank Romániánál előbb kockázatelemzői, majd makrogazdasági elemzői pozícióban, 2019-től a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja.