Szudánban kitört a polgárháború: Tízmillió menekült és több tízezer halott

2023. április 15-én a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) támadást indítottak Szudán fővárosában, Kartúmban, a hadsereg támaszpontjai ellen, és hamarosan nagy területeket foglaltak el az országban, ami polgárháborúhoz vezetett.

Az RSF a Dzsandzsavíd milíciákból alakult, amelyeket a dárfúri háborúban brutális harcok és etnikai tisztogatások miatt vádolnak. Az elmúlt években a kapcsolat megromlott a kormány és az RSF vezetése között. A New York Times beszámolója szerint Dárfúrban a könyörtelen milíciák a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák, és a népirtás veszélye nő, mivel a világ figyelme más konfliktusokra összpontosul. Az ENSZ szerint több mint 10 millió embernek kellett már elhagynia otthonát országon belül, és több mint 2 millióan menekültek külföldre. A halottak számáról csak becslések vannak, de az AP szerint több mint 14 ezer áldozatról lehet szó.

El-Fáser ostroma

El-Fáser városa, Észak-Dárfúr tartomány székhelye, május 10-én került ostrom alá, és jelenleg 1,8 millió ember rekedt ott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország tartózkodása mellett követelte az ostrom felfüggesztését, de a támadókat ez nem hatotta meg. A város kórháza már nem működik, az élelmiszer fogy, és az utakon a közelgő esős évszak miatt még nehezebb lesz a segélyek eljuttatása.

Az RSF korábban elfoglalta el-Dzseneinát, ahol etnikai tisztogatásba kezdett, és az ENSZ szerint 15 ezer civilt ölt meg. A New York Times műholdképekkel is alátámasztotta, hogy a városrészeket teljesen lepusztították.

A Yale Egyetem és a Szudáni Szemtanú Projekt szerint az RSF 40 falut égetett porig, és el-Fáser keleti városrészét már ellenőrzik, ahol 20 ezer épület semmisült meg vagy rongálódott. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint a Zamzam táborban kétóránként éhen hal egy gyerek, és a helyzet azóta romlott.

A régióban 1,7 millió ember éhezik, és az Egyesült Államok szerint az éhezést mindkét háborúzó fél fegyverként használja. A Guardian szerint Szudánban már a polgárháború előtt is gondok voltak a vízszolgáltatással és a szennyvízelvezetéssel, és a gazdaság hiperinflációval küzd. Az élelmiszerárak 350 százalékkal magasabbak az ötéves átlagnál.

Bizonyítékok és nemzetközi reakciók

A Reuters szerint Dárfúrban a temetők gyors növekedése jelzi a veszélyt, és a Human Rights Watch (HRW) fegyverembargót és nemzetközi missziót követel a civilek védelmére. Az RSF vezetőit háborús bűnökkel vádolják, és a Nemzetközi Büntetőbíróság már vizsgálja a háborús bűnök gyanúját el-Fáserben.

A nagyhatalmak és az ENSZ eddig csak szavakban reagáltak, és az Afrikai Unió is csendben maradt. Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogatják a harcoló feleket. Az MSF szerint a nemzetközi közösség közönye sokkoló, és rá kell venni a harcoló feleket, hogy engedjék be a segélyeket.