Palesztinpárti tüntetés zavarta meg a CEU diplomaosztóját

A bécsi Közép-európai Egyetem (CEU) diplomaosztó ünnepségét palesztinpárti gender-hallgatók zavarták meg, akik azzal vádolták az egyetemet, hogy fenntartja kapcsolatait az izraeli egyetemekkel és izraeli érdekeltségű cégekkel, annak ellenére, hogy október 7-i események történtek.

Tim Crane, a CEU professzorának beszédét elsőként zavarták meg a tüntetők, akik palesztin sálakban és zászlókkal vonultak fel a színpadra, és azzal vádolták a CEU tanárait, hogy összejátszanak az izraeli állammal. A tüntetők közül néhányan Izrael megsemmisítését követelték, és azzal vádolták az egyetem vezetését, hogy egy „népirtást” támogatnak, ha nem bojkottálják az izraeli intézményeket.

A CEU-n korábban tanárok kiadtak egy Izraelt elítélő nyilatkozatot, amelyet a palesztinpárti diákok is felidéztek, és amelyben a Palesztina ügyét feminista ügynek nevezték. Julia Gugerli Lazos, a bécsi diplomaosztó ünnepi beszédének szónoka, a palesztin ügynek szánta felszólalását, és felhívta a figyelmet arra, hogy a CEU továbbra is fenntartja a kapcsolatait az izraeli egyetemekkel és izraeli érdekeltségű cégekkel.

A CEU néhány héttel ezelőtt fejezte be végleg a felsőoktatási tevékenységét Magyarországon, miután már jó ideje nem vettek fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra. A magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt a CEU nem vehetett fel 2019 januárjától új diákokat a budapesti campusára, így az azóta jelentkező diákok Bécsben kezdik meg a CEU az Egyesült Államokban és Ausztriában akkreditált képzéseit.

A diplomaosztón a gender szak diplomázóinak egyik tagja eltolta a mikrofon elől a szak vezetőjét, Nadia Jones-Gailanit, és felszólította az egybegyűlteket, hogy tartsanak egy perces megemlékezést. Az eseményen több diák is követte Lazos felhívását, és nem fogott kezet a rektorral, amikor feljöttek a színpadra.

Az események az amerikai kampuszokon zajló palesztin tüntetésekhez hasonlítottak, ahol Soros György által támogatott csoportok, mint a Jewish Voice for Peace és az IfNotNow, tüntettek az Egyesült Államok Izrael-politikája és a zsidó állam Hamásszal szembeni háborúja ellen. A CEU diplomaosztójának botrányos eseménysorai ezen tüntetések egyfajta folytatásukként értelmezhetők.

A diplomaosztó ünnepséget élőben közvetítették a YouTube-on, ahol Tim Crane beszéde alatt többször bekiabáltak a közönség soraiból. A színpadra felvonuló tüntetők egy molinót is kifeszítettek, melyen a következő felirat állt: "CEU Open Society = Genocidal Complicity" (CEU Nyitott Társadalom = Népirtásban való bűnrészesség), és egy palesztin zászlót is felvittek magukkal.

A diplomaosztó végén Julia Ebner radikalizmus-kutató kapott CEU Nyílt Társadalom Díjat, aki beszéde alatt próbált párbeszédet kezdeni a tüntetőkkel, és bár közbekiabáltak, a kutató be tudta fejezni a beszédet.

Tavasszal több amerikai egyetemen is volt hasonló tüntetés, így többek között a New York-i Columbián is, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (UCLA) pedig dulakodás is kialakult a palesztinpárti tüntetők és Izrael-párti demonstrálók között.