Orosz előretörés Toretszk felé, elfoglalták Sumit

Az orosz erők folytatják támadó hadműveleteiket a Donbasz-medencében, céljuk, hogy a frontvonalat Donyeck megye közigazgatási határáig tolják ki.

Az orosz csapatok sikeresen indítottak akciókat Toretszk, egy Donyeck megyei város irányába, amely a közeljövőben a harcok újabb jelentős színterévé válhat. A közösségi médiában megjelent beszámolók szerint az oroszok már ellenőrzik a teljesen elnéptelenedett és lerombolt Sumi területét, ami mindössze 4 kilométerre helyezkedik el keletre Toretszktől. Sumi, amelynek korábbi neve Dzserdzsinszk volt, 2016-ban kapott új nevet, amikor Kijev elhatározta, hogy eltávolítja a kommunista elnevezéseket. A városban a háború előtt körülbelül 35 ezer ember élt, és már a 2014-es harci események során is fontos szerepet töltött be.

A település ostroma előtt az oroszoknak még két elővárost is be kell venniük, ami jelentősen lelassíthatja az előretörésüket. A város stratégiai jelentőséggel bír, mivel elfoglalása után megnyílhat az út Konsztantyinovka felé, ami fontos logisztikai központ az ukrán erők számára. Az ukrajnai háború jelenlegi szakaszában, amely lassú frontvonalmozgással és csekély területi változásokkal jellemezhető, meglepő lenne, ha az oroszok gyorsan elérnék Toretszkig.