Orbán Viktor keresi a helyét Európában

Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök, nem adta fel az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) valamint az Identitás és Demokrácia (ID) frakciók egyesítésére irányuló tervét az Európai Parlamentben (EP).

A miniszterelnök az európai parlamenti választások óta fokozottan aktív az uniós politikai életben. Az egyesítési terv még mindig napirenden van, amint azt Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója az ATV híradójában elmondta. Kiszelly szerint a tárgyalások három szinten zajlanak: pártközi, kormányközi és európai szinten. Orbán Viktor a közelmúltban több politikussal is tárgyalt, többek között Olaf Scholz német kancellárral három alkalommal találkozott egy hét leforgása alatt, és a közeljövőben Emmanuel Macron francia elnökkel, valamint Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is találkozik.

Az olasz kormányfő azonban állítólag elutasítja, hogy a Fidesz képviselői csatlakozzanak az általa vezetett ECR frakcióhoz. Kiszelly Zoltán úgy véli, hogy a Fidesz és a KDNP végül valamelyik frakcióhoz fog csatlakozni, még ha nem is jön létre az ECR-ID egység, mivel az érdekérvényesítés szempontjából hátrányos az EP-ben függetlenként tevékenykedni. Az elemző szerint a jobboldalon a háborúpártiak vannak többségben, de erre a problémára megoldást jelenthet a konstruktív tartózkodás, amely lehetővé teszi, hogy a Fidesz egy háborúpárti frakcióhoz csatlakozva is tartózkodjon a háborúpárti előterjesztéseknél.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint a Fidesz-KDNP szövetség oroszbarát politikája is akadályozza a közeledést az ECR frakcióhoz. Nagy Attila Tibor szerint fennáll a veszély, hogy a Fidesz a következő években sem tud csatlakozni egyik európai pártszövetség frakciójához sem az EP-ben. Az elemző rámutatott, hogy Orbán Viktor diplomáciai offenzívája nem csak az EP-frakciók közötti lavírozásról szól, hanem a közelgő magyar uniós soros elnökségről is. A hétfői Orbán-Meloni találkozó azonban valóban arról szólhat, hogy a Fidesz csatlakozhat-e az ECR frakcióhoz.

A Fidesz képviselői 2021 óta függetlenként ülnek az EP-ben, miután kiléptek az Európai Néppárt frakciójából. Orbán Viktor korábban a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, hogy a jobboldal a második legnagyobb frakciót alakíthatná meg az EP-ben, ha a francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik. A miniszterelnök szerint Marine Le Pen és Giorgia Meloni megegyezése esetén még az Európai Néppártból is áthozhatnának pártokat, így a jobboldalé lehetne a legnagyobb parlamenti frakció. Orbán Viktor azonban hozzátette, hogy gyakran csak álmodoznak erről, majd fölébrednek, és kiderül, hogy a két hölgy nem tud megegyezni.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint régóta sejteni lehetett, hogy Giorgia Meloni "kikosarazza" Orbán Viktort, és a legszélsőségesebb csoporton kívül senki nem akar közösködni a Fidesz EP-képviselőivel. A szakértő szerint a NATO részéről is fenyegetés érkezhetett, amely akár Magyarország NATO-tagságának felfüggesztésével is fenyegethetett. Szent-Iványi úgy véli, hogy bár az Európai Parlamentben nagyon leszűkült Orbán mozgástere, még ebből a kiszorított helyzetből is visszatérhet, hiszen az uniónak és a NATO-nak egységre van szüksége. A szakértő a Tisza Párt néppárti tagságát is hasznosnak nevezte, amely anyagi szempontból is sokat jelenthet a hazai pártépítés számára. Szent-Iványi István szerint a néppárt bosszút akart állni Orbán Viktoron és a Fideszen.