Netanjahu: Véget érhet a Hamász elleni intenzív harc

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint közel van a vége a Gázai övezetben, különösen Rafahban folyó intenzív harcnak a Hamász ellen, de a háború még nem ér véget, amíg a palesztin enklávé a szervezet irányítása alatt áll.

Netanjahu vasárnap beszélt arról, hogy a Hamász elleni harc intenzív szakasza végéhez közeledik, de hangsúlyozta, hogy a háború nem fejeződik be, amíg a Hamászt teljesen el nem űzik a hatalomból. A harcok megszűnése lehetőséget adhatna Izraelnek, hogy csapatokat csoportosítson át az északi, libanoni határhoz, ahol a Hezbollah jelent fenyegetést, és ahol a tűzváltások egyre fokozódnak.

A miniszterelnök egy izraeli csatornának adott interjúban elmondta, hogy az intenzív szakasz befejeztével kevesebb csapatra lesz szükség Gázában, ami lehetőséget ad arra, hogy az erőket átcsoportosítsák az északi határra a Hezbollah elleni harcra. Netanjahu azt is hozzátette, hogy ha lehetséges, diplomáciai úton szeretnék ezt megtenni, de ha szükséges, más módszerekhez is folyamodnak. Emellett kijelentette, hogy nem hajlandó egy palesztin államot létrehozni, és nem adja át a Gázai övezetet a Palesztin Hatóságnak.

A Hamász elleni harc lezárásának időpontjáról szóló kérdésre a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy a pillanat nagyon közel van, de a hadsereg nem hagyja el Gázát a harcok befejezése után sem. Netanjahu kijelentette, hogy nem hajlandó befejezni a háborút úgy, hogy a Hamász továbbra is hatalmon maradjon.

Északon, a libanoni határ közelében több települést evakuáltak, és Izrael elfogadott egy tervet egy esetleges libanoni támadásra való felkészülésre. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter washingtoni látogatásra indul, hogy megvitassa a gázai háborút és az Irán által támogatott Hezbollahhal való eszkalálódó feszültséget.

Rafah lakói szerint a városban újabb összecsapások voltak, míg a Gáza városára mért izraeli légicsapások a hírek szerint megölték a Hamász vezette egészségügyi minisztérium sürgősségi szolgálatának igazgatóját. Egy segélyosztó központot is találat ért, az IDF szerint azért, mert azt a Hamász használta. Azonban a legújabb jelentések szerint egy másik légicsapás nyolc palesztin halálát okozta egy Gáza város közelében lévő, segélyek szétosztására használt épületben, amelyet az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete, az UNRWA használt.

Az izraeli hadsereg a Hamász megsemmisítésére indított hadjáratot válaszul a palesztin fegyveres csoport október 7-én Dél-Izrael ellen elkövetett, példátlan támadására, amelynek során mintegy 1200 ember - többségében civilek - haltak meg, és 251 embert ejtettek túszul. A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 37 551 ember halt meg Gázában. A minisztérium adatai nem tesznek különbséget a civilek és a harcosok között, de a jelentések szerint április végéig 14 680 gyermeket, nőt és idős embert azonosítottak a halottak között. Az izraeli hadsereg már korábban is jelezte, hogy készen áll bármilyen eshetőségre az északi határon, és az elmúlt hónapokban több katonai gyakorlatot tartottak annak érdekében, hogy felkészüljenek egy esetleges konfliktusra a Hezbollahhal. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a csapás előtt elővigyázatossági intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a civilek sérülésének kockázatát.

Emberek tízezrei hagyták el az otthonaikat az izraeli-libanoni határ mentén növekvő fenyegetettség miatt, egy újabb háborútól tartva. Izrael Katz izraeli külügyminiszter múlt heti nyilatkozata szerint hamarosan döntés születhet egy Hezbollah elleni totális háborúról, miután a terrorszervezet olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amiken egy megfigyelő drónjuk átrepül Észak-Izrael legnagyobb városa, Haifa fölött, felvételt készítve több érzékeny helyszínről, repülőterekről és civil lakónegyedekről is. Az Irán által támogatott síita terrorszervezet az elmúlt nyolc hónapban több megfigyelő drónt is küldött Izraelbe, miközben a gázai háborúval párhuzamosan folyamatosan támadja az izraeli hadsereget, az elmúlt hetekben pedig naponta indított drón- és rakétatámadásokat Észak-Izraelre Libanonból. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell arra figyelmeztetett, hogy napról napra nő az esélye annak, hogy a gázai-izraeli háború nem áll meg a libanoni határnál.

Az izraeli miniszterelnök leszögezte: kész „részalkut”, ideiglenes tűzszünetet kötni a Hamásszal az izraeli túszok szabadon engedéséért. Az Al Arabia szaúdi hírügynökség szerint a libanoni kormány külföldi diplomatákat és újságírókat vezetett körbe a bejrúti nemzetközi repülőtéren egy nappal azután, hogy a Telegraph megírta, hogy a Hezbollah iráni fegyvereket, rakétákat és robbanószereket halmozott fel ott nagy mennyiségben. Ali Hamie libanoni közlekedési miniszter szerint reptereik és kikötőik nyitva állnak a „diplomáciai ellenőrzések” előtt, a Telegraph-jelentés pedig „a Libanon elleni pszichológiai hadviselés része”, ami direkt árt „a gázai háború sújtotta nemzeti szuverenitásnak és az ország idegenforgalmának”.