Ritka mezopotámiai dámszarvasok születtek Szegeden

A Szegedi Vadasparkban négy ritka mezopotámiai dámszarvas borjú látott napvilágot, melyeket már a látogatók is megfigyelhetnek az állatok erdei kifutójában.

A mezopotámiai dámszarvasok (Dama mesopotamica) a múlt század közepén majdnem kihaltak, de egy kisebb populációjukat felfedezték Iránban, amelyből Németországba, a Königstein im Taunus állatkertjébe kerültek egyedek. Ezek az állatok játszottak központi szerepet a faj megmentésében és visszatelepítésében.

A világon ma kevesebb mint kétezer mezopotámiai dámszarvas él, és Magyarországon kizárólag a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak velük a látogatók. A Közel-Keleten őshonos állatot az ószövetségi történetek is említik, és a zsidó vallási előírások szerint nem számítanak tisztátalannak, így fogyaszthatók. A fajt a természetes élőhelyük pusztulása és a modern lőfegyverek elterjedése veszélyezteti.

A mezopotámiai dámvad méretben nagyobb az európai dámvadnál, tömege 50-70 kilogramm közötti, testhossza másfél méter, de agancsuk kevésbé lapátos. Elsősorban sűrű növényzetű, erdős területeken élnek, ahol elrejtőzhetnek a ragadozók elől.

A szegedi állatkertben nemcsak a mezopotámiai dámszarvas borjúkat, hanem az indiai antilopok újszülöttjeit is megcsodálhatják a látogatók, akik szintén a tavasz végén jöttek világra.