Ötszázmilliós kárt okozott a számlázási lánc

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy jól szervezett számlázási láncot lepleztek le, amely az állami költségvetésnek több mint 500 millió forintos kárt okozott.

A NAV hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy a számlázási lánc irányítói éveken át csökkentették a fizetendő adójukat, így okozva jelentős vagyoni hátrányt az államnak. A hivatal észak-magyarországi bűnügyi igazgatósága költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást az elkövetők ellen.

A gyanúsítottak többlépcsős számlázási láncolaton keresztül, fiktív tevékenységekről, mint például földmunkák és épületkarbantartás, állítottak ki számlákat, amelyeket bevallásaikban szerepeltettek az adócsökkentés érdekében. A NAV pénzügyi nyomozói összesen 28 helyszínen hajtottak végre összehangolt akciókat, ahol több mint egymilliárd forint értékben foglaltak le vagyontárgyakat, beleértve nagy értékű személyautókat, teherautókat, kamionokat, rakodógépeket, ingatlanokat és bankszámlákat.

A razzia során hét személyt hallgattak ki gyanúsítottként, és a közlemény szerint a nyomozás továbbra is folyamatban van.