NAV leleplezte a 400 millió forintos adócsalást

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Pest megyei gazdasági társaságnál feltárt egy közel 400 millió forintos költségvetési csalást.

A NAV hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy a tetőlemezek értékesítésével és műszaki kivitelezéssel foglalkozó cég, mely közel száz munkavállalót foglalkoztat, számla kiállítása nélkül végezte tevékenységét gazdasági társaságok és magánszemélyek részére.

A cég belső kommunikációjában a "barna bevétel" kifejezést használták az ilyen értékesítésekből származó összegekre, amelyeket egy külön kasszában gyűjtöttek, amit a vállalkozó "piros kasszának" nevezett. A bűnös úton szerzett bevételekről részletes nyilvántartást vezettek, hogy a garanciális problémák esetén könnyebben tudjanak eljárni.

A NAV pénzügyi nyomozói megállapították, hogy az ügyvezető a vizsgált időszakban közel 400 millió forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek, mivel nem vallotta be és nem fizette meg az adót.

A nagyszabású akció során több mint kétszáz pénzügyőr - nyomozók, járőrök, revizorok és adatmentők - vett részt. Az akcióban lefoglaltak olyan papíralapú és elektronikus bizonyítékokat, amelyek a bűncselekmény elkövetését igazolták, valamint jelentős összegű készpénzt. A vagyoni hátrány megtérülése érdekében zár alá helyezték a vállalkozás tulajdonában lévő területet és az ott található épületeket is.

A tanúkihallgatások során kiderült, hogy nemcsak az ügyvezető volt felelős az adócsalásért. Voltak olyan munkavállalók, akik részt vettek az adózatlan értékesítések nyilvántartásában, illetve volt, aki a korábbi bizonyítékok megsemmisítésében is közreműködött.