Európa legnagyobb NATO-légibázisa épül egy román falu mellett

Szomszédunk egyik kistelepülésében, a Mihai Kogalniceanu nevet viselő helyen épül meg a NATO legnagyobb európai támaszpontja, amely még a németországi Ramsteinnél is nagyobb lesz.

A romániai létesítmény fejlesztése során új hangárok és kifutópályák épülnek, és hamarosan egy román F-16-os századot, valamint MQ-9 Reaper drónokat is ide telepítenek. Emellett egy teljes katonai várost is kialakítanak, ahol 32 ország NATO-hadseregeinek, légierejének és haditengerészeti személyzetének lesz helye.

Az orosz invázió hatására megváltoztak az átrepülő területek, és a NATO vadászpilótái most már a román és a bolgár felségvizek feletti 12 tengeri mérföldes zónában repülnek, hogy elkerüljék az eszkalációt az oroszokkal.

Charlie Tagg finn RAF-pilóta, aki a BBC-nek nyilatkozott, elmondta, hogy korábban a jelenlétükkel az orosz agresszió elrettentése volt a cél, most viszont a többi NATO-tagállam megnyugtatása a fő feladatuk.

Az MK-bázison a mindennapok többnyire nyugodtan telnek. Scott Delay, az Amerikai Hadsereg munkatársa szerint igyekeznek otthonos hangulatot teremteni az itt tartózkodó amerikaiak számára, akiknek a legnagyobb problémájuk talán csak az, hogy Romániában a szokásos pár órás helyett akár több hétig is eltarthat az interneten rendelt áruk kiszállítása.