Mario Draghi tanácsa az Európai Uniónak: ne maradjunk le a versenyben

Washington és Peking is figyelemmel kíséri Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnökének jelentését, amely az Európai Unió versenyképességének javítására irányuló egységes európai gazdaságpolitikát sürget.

Mario Draghi szerint az Európai Uniónak több állami és uniós támogatásra, valamint védővámokra van szüksége az ipar fejlődése érdekében. A volt olasz miniszterelnök, aki tanácsokat is ad utódjának, Giorgia Meloninak, hamarosan benyújtja versenyképességi jelentését Brüsszelben. Draghi a szorosabb gazdasági integrációt javasolja az EU-ban, amely jelentős gazdasági erőt képviselhet az Egyesült Államok és Kína mellett.

A 76 éves pénzügyi szakember, aki a MIT-n szerzett diplomát és a Goldman-Sachsnál is dolgozott, hangsúlyozza, hogy az EU-nak gyorsan kell haladnia a gazdasági integráció felé, különben lemarad a globális versenyben. Emmanuel Macron francia államfő támogatja Draghi elképzeléseit, amelyek közös uniós pénzügyi alapok létrehozását célozzák az ukrajnai háború finanszírozására, a zöld átállásra és Európa digitális lemaradásának csökkentésére, melyeket közös uniós kölcsönből finanszíroznának.

A Centre for European Reform vezető közgazdásza, Sander Tordoir szerint Draghinak érvekkel kell meggyőznie az EU tagállamok vezetőit a reformok szükségességéről. Draghi korábban is bizonyította képességét, amikor az eurót kihúzta a szuverén adósságválságok okozta nehéz helyzetből.

Az USA-ra nézve Draghi jelentése kiemeli, hogy Biden elnök zöld csomagja miatt az EU-nak hasonló iparfejlesztési csomagot kellene elfogadnia, még ha ez ellent is áll a szabályokkal. Az USA és Kína is túllép a szabályokon, és jelentős állami támogatást nyújt az exportképes cégeknek. Az EU is védővámokkal próbálja fékezni a kínai elektromos járművek rohamát, miközben Kína 25%-os védővámot helyezett kilátásba az európai elektromos autókra.

Az EU két tűz között van, hiszen legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, míg legfontosabb politikai-katonai szövetségese az USA. Draghi protekcionizmussal vádolja elsősorban Kínát, de az USA-t is. Aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ha Trump visszakerülne a Fehér Házba, az amerikai gazdasági nacionalizmus erősödése hátrányosan érintheti az európai gazdaságot.

Geoffrey Okamoto, aki Trump idején a washingtoni pénzügyminisztérium egyik vezetője volt, és jelenleg a Goldman Sachs ügyvezető igazgatója, szerint ha Európa a jelentésben javasolt irányba indul el, intenzív párbeszéd kezdődhet az USA és az EU között. John Podesta, Biden elnök tanácsadója szerint minden országnak joga van zöld gazdaságot fejleszteni és támogatni a gazdasági növekedést, de az EU belső megosztottsága miatt nehezen tud egységesen fellépni. Draghi hangsúlyozza, hogy az EU-nak ki kellene használnia 450 milliós egységes piacát.