Áfabevételek és EU utalások segítették a költségvetést, miközben Oroszország feketelistára került

Május hónapban a központi költségvetés kiadásai csökkentek éves összehasonlításban, miközben a bevételek enyhe növekedést mutattak, különösen az általános forgalmi adó bevételei és az Európai Uniótól érkező utalások teljesítettek jól. A Pénzügyminisztérium által közzétett részletes államháztartási adatokból kiderül, hogy májusban a költségvetés 49 milliárdos többlettel zárt, ami 2016 óta nem fordult elő, részben az EU-tól érkező pedagógus-béremeléshez kapcsolódó utalásoknak köszönhető.

A kiadások általános növekedése 2,6%-ot tett ki, azonban a központi költségvetés kiadásai 0,8%-kal maradtak el az előző év azonos időszakához képest. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások jelentős visszaesését is megfigyelhettük, a tavalyi 200 milliárd forintról 37,9 milliárd forintra csökkentek.

A költségvetési teljesítményt leginkább az áfabevételek befolyásolták. Idén májusban a nettó áfabevételek 408 milliárd forintot tettek ki, ami 44%-os emelkedést jelent a tavalyi 283 milliárd forinthoz képest. A bruttó áfabefizetések is növekedtek, 40,2 milliárd forinttal többet fizettek be, ami 3,9%-os éves növekedést jelent. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a költségvetés áfasebe idén javuló tendenciát mutat.

2024 május végéig az államháztartás központi alrendszere 2548,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2559,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 115,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 104,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Május végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1760,6 milliárd forintot tettek ki, amely 659,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes.

Az uniós források érkezése továbbra is folyamatos: május végéig 546,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 801,9 milliárd forintot tettek ki.

A bevételekről a Pénzügyminisztérium kiemelte, hogy az alacsonyan tartott adómértékek ellenére az előző év azonos időszakához képest az adó- és járulékbevételek 9,9 százalékkal magasabban teljesültek.

A jelentés kitért arra is, hogy a kormány kitart a hiány és az adósság csökkentése mellett, ezért a 4,5 százalékos módosított hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben többezer milliárd forintnyi fejlesztést még az idén megvalósít.

Az államháztartás központi alrendszerének május végi 15 349,2 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 969,0 milliárd forinttal, 6,7 százalékkal magasabb összegben alakultak, míg a 17 897,7 milliárd forint összegű kiadásai 754,2 milliárd forinttal, 4,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

A Pénzügyminisztérium egy másik fontos lépése, hogy a társadalmi egyeztetés után Oroszországot is felvette az adózási szempontból nem együttműködő államok feketelistájára. A módosított lista már tartalmazza Oroszországot, míg a Turks- és Caicos-szigeteket, valamint a Bahama-szigeteket eltávolították róla, miután javítottak megbízhatóságukon. A feketelistára kerülés adózási következményekkel járhat az érintett országokkal kapcsolatos tranzakciókra. A Financial Times szerint Magyarország továbbra is az EU leginkább oroszbarát tagállama, amely több, Ukrajnát érintő uniós döntést is blokkolt.

Az autósok nem jártak jól, hiszen a gépjárműadó bevétel 241 százalékos növekedést mutatott, 5 milliárd forintot érve el, míg a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi oldala 300 százalékkal, 6,8 milliárd forintra emelkedett. Az álláskeresési támogatásokra is sokkal nagyobb összeget fizetett ki az államháztartás, mint amennyit tavaly, és mint amennyit terveztek, eddig 62,9 milliárd forint a munkanélküliek támogatására.