Netflix hitleres dokusorozata magyar színészekkel

Magyarországon készült a Netflix új dokumentumsorozata, a Hitler és a nácik: A gonosz a vádlottak padján, melyben magyar színészek is szerepelnek, köztük Kozma Károly, aki Hitlert alakítja.

A Hitler és a nácik: A gonosz a vádlottak padján című hatrészes minisorozat William L. Shirer amerikai újságíró A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása – A náci Németország története című műve alapján készült, és a náci Németország történetét dolgozza fel a kezdetektől a bukásig. Joe Berlinger Emmy-díjas rendező egy felmérés eredményei által motiválva fogott hozzá a sorozat elkészítéséhez, mely szerint a megkérdezett fiatalok 66 százaléka nem ismeri Auschwitz történetét.

A sorozatban archív felvételek mellett dramatizált jelenetek is helyet kapnak, melyekben magyar színészek formálják meg a történelmi személyiségeket. Kozma Károly mellett Kató Balázs alakítja Shirert, Szilvási Anna pedig Eva Braunt.

Kozma Károly számára különösen nagy kihívást jelentett a Hitler szerepének eljátszása. A színész elmondása szerint alaposan meg kellett értenie a karakter motivációit, és félretennie erkölcsi aggályait a hitelesség érdekében. Kozma hangsúlyozta, hogy a sorozat fontos üzenetet hordoz, mivel a szélsőjobb Európa-szerte erősödik, és fel kell hívni a figyelmet a veszélyre.

A Netflixes produkcióban való részvételt élete legfontosabb munkájának nevezte Kozma, kiemelve a stáb hozzáállását és a rendező által biztosított szabadságot, amelyet Magyarországon csak ritkán tapasztalhat meg egy színész.

A Netflix másik sikeres sorozata, A korona, amely a brit királyi család életét dolgozza fel, szintén magára vonta a figyelmet, de más okból. A sorozat hatodik és egyben utolsó évadában Meg Bellamy alakította Katalin walesi hercegnét, akit a közösségi médiában a kommentelők "túl kövérnek" tituláltak a szerephez. Bellamy azonban nem hagyta magát megzavarni, és a negatív kommentek ellenére szeretettel gondol vissza a forgatásra. A sorozat utolsó évada a fiatal Vilmos herceg és Katalin találkozását, valamint kapcsolatuk kezdetét mutatta be. A A korona utolsó fejezete, amely a királyi család életét 2005-ig követi, tavaly decemberben zárult le.