A magyar filmklasszikusok újra a nagyvásznon: Az Il Cinema Ritrovato fesztivál kiemeltjei

A Bolognai Il Cinema Ritrovato fesztivál a restaurált klasszikus filmeket ünnepli, ahol idén három magyar alkotás is helyet kapott: Az utolsó hajnal, A Pál utcai fiúk és a Szegénylegények.

A 38. alkalommal megrendezett fesztiválon a Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére kerültek be a magyar filmek a válogatásba. Az utolsó hajnal, melyet Kertész Mihály, a későbbi Casablanca rendezője készített 1917-ben, egy arisztokraták között játszódó, látványos történetet mesél el. A film előkerülése is kalandos volt: egy 5 tekercses nitrókópia évtizedek óta a holland EYE archívumban lapult, egy másik tekercs pedig a bécsi bolhapiacon bukkant fel, végül az Osztrák Filmarchívumba került. Az NFI Filmarchívum kutatója, Balogh Gyöngyi segített az azonosításban, és a hollandi kópia felhasználásával, valamint egy korabeli magyar folyóirat tartalmi leírására alapozva készült el az új digitális restaurálás az NFI Filmlaborban 2023-ban. Ez a rekonstrukció áll a legközelebb a rendező eredeti elképzeléséhez.

A Pál utcai fiúk, a magyar ifjúsági irodalom egyik legismertebb darabja, több filmadaptációt is megélt. Balogh Béla 1924-es filmváltozata a belgrádi filmarchívumban került elő, bár sajnos ez a nitrokópia hiányos volt.

Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotása, mely a hatalom és az egyén viszonyát ábrázolja, a magyar filmtörténet kiemelkedő darabja. A Cannes-ban és Locarnoban díjazott film 4K digitális restaurálását az NFI Filmlaborban végezték el 2021-ben, a rendező születésének 100. évfordulója alkalmából.

Az NFI Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően a 2017-ben indított Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében eddig 202 egészestés film kapott új életet. Az elmúlt 8 évben a legkorszerűbb technikával újultak meg többek között Fábri Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Szabó István, Sára Sándor, Mészáros Márta, Huszárik Zoltán és Tóth János életművének fontos darabjai.