Magyar Péter átvette az európai parlamenti képviselői mandátumát és botrányba keveredett

Magyar Péter izgalmas és egyben turbulens időszakot él meg, miután nemrégiben a követői véleményét kérdezte meg arról, hogy elfoglalja-e az Európai Parlamentben (EP) rá váró helyet, és most hivatalosan is átvette az EP-képviselői mandátumát. A Tisza EP-delegációját Tarr Zoltán fogja vezetni, és Magyar korábban úgy nyilatkozott, hogy az EP-képviselőség havi 8 napos brüsszeli és strasbourgi tartózkodással teljesíthető.

Azonban nem sokkal a mandátumátvétele után Magyar Péter egy budapesti szórakozóhelyen kialakult incidensbe keveredett, amelynek következtében a rendőrség rongálás és garázdaság miatt indított nyomozást. Egy Dunában talált telefonra terjed ki a nyomozás, amelyet állítólag Magyar dobott a vízbe, miután észrevette, hogy egy férfi videót készít róla. Az eset után Magyar közösségi oldalán bocsánatot kért: „Lelkileg borzasztó megterhelő heteken vagyok túl. Ember vagyok, hibáztam. Mindenkitől elnézést kérek, akit a történtekkel megbántottam.”

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint Magyar Péter kétfrontos tevékenysége, azaz az EP-ben való részvétel mellett a hazai pártépítés, akkor lenne kivitelezhető, ha egy nemzetközileg ismert politikust tudna maga mellé állítani a delegáció vezetésére. Hegedűs úgy véli, hogy jelenleg nincs olyan személy a Tisza listáján, aki ezt a szerepet betölthetné, mivel a jelenlegi tagok között kevesen rendelkeznek önálló politikai súllyal vagy meglévő EU-s kapcsolatrendszerrel.

Az elemző szerint a Tisza párt jelenlegi állapota egy "one man show"-ra hasonlít, és ez mutatja, mennyire nehéz összeegyeztetni a stratégiai humánpolitikát a bázisdemokratikus reputációval. Hegedűs kiemeli, hogy a követők száma nem pótolja azt a hiányzó "puzzle-darabot", amely a delegációban szükséges lenne a sikerhez.