Luxustársasházak és villatelepek fojtogatják a budai Hegyvidéket

Az épített örökség védelme és a túlzó méretű vagy középszerű beruházások sorsa részben kerületi szinten dől el, így a választás után esély nyílhat a változásra.

Az elmúlt években a budai Hegyvidéken, különösen a XII. kerületben, számos luxustársasház- és lakóparkprojekt valósult meg, amelyek gyakran kormányközeli befektetőkhöz köthetők. Ezek a beruházások jelentős hatással voltak a zöldterületekre és az épített örökségre. A kerületet 2006 óta Pokorni Zoltán vezette, de a politikai helyzet megváltozott, és októbertől Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Pártot irányító politikus tölti be a polgármesteri széket.

A Széchenyi-hegy délkeleti lejtőjén épülő Farkasrét Residence 28 lakással, 40 férőhelyes mélygarázzsal és 18 felszíni parkolóhellyel várja majd a lakóit. A projekt hivatalos oldala szerint a beruházás számos előnnyel rendelkezik, mint például a kiváló autós infrastruktúra, az egyedi tájolású saroktelek, az okosotthon-szolgáltatások és a spa- és wellness-részleg. A lakásokból fantasztikus panoráma nyílik a városra.

A beruházást a 2020 végén alapított Best Hill projektcég valósítja meg, mögötte pedig az EMEL Kft. áll. A Debout Design építésziroda által tervezett épület állítólag jól illeszkedik a környezetbe, bár a helyszínen ez nem tűnik igazoltnak.

A tervek szerint a ház szürke travertin mészkővel burkolt, nagy üvegfelületekkel rendelkezik, és részben extenzív zöldtetővel van ellátva. A Google Earth műholdfelvételei alapján azonban a ház méretei túlzottnak tűnnek a környezethez képest.

A terület korábban többször is gazdát cserélt, mielőtt a Best Hill kezébe került. A New Deal Invest egy korábbi tulajdonosként egy sokkal harmonikusabban illeszkedő, tagolt beépítésű tervezetet készített, amely jobban harmonizált volna a környék épületeivel, de ez a terv nem valósult meg.

A XII. kerületi közgyűlés szerdai ülésén, amelyet a fideszes többség hívott össze, többek között a helyi építési szabályzat módosításáról is szavaznak. Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke és a Hegyvidék megválasztott polgármestere szerint a kormánypárti képviselők még gyorsan meg akarják szavazni a legfontosabb döntéseket, mielőtt lejár a mandátumuk. Kovács szerint a módosítások célja többek között az, hogy Tiborcz István megépíthesse az irodaházát a Mártonhegyi úton. Emellett a képviselő-testületi ülésen előterjesztések is szerepelnek, amelyek október 1-től az új polgármester összes jogkörét vissza akarják vonni a képviselő-testülethez. Kovács Gergely a szerdai üléshez kapcsolódva azt írta, "még ezek csodálkoztak, hogy elveszítették a választást".