Ídra szigetének erdőtüze: letartóztatások és egy szuperjacht lefoglalása

Tizenhárom embert vettek őrizetbe a görögországi Ídra szigetén történt erdőtűz kapcsán, amelyet állítólag egy szuperjachtról indított tűzijáték okozott. A tűz közel 300 hektáron pusztította el a turisták által kedvelt sziget fenyőerdőjét.

A hatóságok szerint a tűzvész a Persephone nevű szuperjachtról indított tűzijáték következtében keletkezett. A lángokat a tűzoltók helikopterről és hajóról oltották, és bár nagy erőfeszítések árán, de sikerült megfékezniük a terjedését.

A görög sajtó értesülései szerint a letartóztatottak a luxushajó legénységének tagjai. A nyári időszakban hetente akár 250 000 euróért (körülbelül 100 millió forint) bérelhető hajót a hatóságok lefoglalták.

A jachton tartózkodó 17 kazah állampolgár már elhagyta Görögországot. A legénység 13 tagját vasárnap reggel filmezték le, amint az ügyészségre érkeztek, egyenruhában, arcukat napszemüveggel, maszkkal és sapkával takarva.

A helyi tűzoltók egy közelben elhaladó hajó kapitányának beszámolójára hivatkoznak, aki állítása szerint látta a jachtról kilőtt tűzijátékot. Azonban a görög parti őrség még nem talált erre egyértelmű bizonyítékot. Az esemény különösen nagy felháborodást váltott ki a görög lakosság körében, mivel az ország a hőség miatt már így is több erdőtűzzel küzd.

A luxusjacht személyzetének 13 tagja ellen vádat emeltek, és az ügy szerdán kerül bíróság elé. A vádlottak akár 20 év börtönt és 200 ezer eurós pénzbüntetést (79 millió forint) is kaphatnak. A személyzet tagjai tagadják a vádakat, és az ügyben tanúként hallgatták meg egy közelben horgonyzó hajó kapitányát.

Egy másik, a görög hadsereget érintő botrány is napvilágot látott, amikor a "Hidra" fregatt első harci küldetése során a legénység a médiában elhíresztelte, hogy egy elavult és felkészületlen hajót küldtek a Vörös-tengerre, ami majdnem a hajó elsüllyedéséhez vezetett. A görög vezérkari főnök találkozott a tűzkeresztségen átesett hadihajó 205 fős legénységével, miután a legénység komoly kifogásokat emelt a hajó felkészültségével kapcsolatban. A legénység szerint a 1992-ben vízre bocsájtott MEKO 200HN típusú fregatt elavult, a radarrendszere nem érzékeli a húszi drónokat és ballisztikus rakétákat, és lényegében védtelenül hajózott a Vörös-tengeren.