Lengyel elnök Kínában tárgyal

Andrzej Duda lengyel elnök Kínába látogatott, ahol találkozik Hszi Csin-ping kínai vezetővel, hogy megvitassák a két ország közötti kapcsolatokat és a geopolitikai helyzetet.

Andrzej Duda a Zet Rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Lengyelország hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Kínával, és szeretné, ha ez a jövőben is így maradna. "Megpróbálom fenntartani a baráti kapcsolatokat Kínával. Lengyelországnak mindig is tisztességes kapcsolatai voltak Kínával, és szeretném, ha ez folytatódna" - mondta az elnök.

A látogatás során terítékre kerülnek a Fehéroroszország által a lengyel határon kifejtett migrációs nyomás kérdései is, amelyet egyfajta hibrid háború részeként értelmeznek. Kína, bár állítása szerint semleges marad az ukrajnai konfliktusban, gyakran hangoztatja, hogy a NATO tevékenységei vezettek az orosz invázióhoz, miközben erős kereskedelmi kapcsolatokat ápol Moszkvával.

Duda elnököt arról is kérdezték, hogy vajon Kínának van-e befolyása az ukrajnai békefolyamatokra, mire ő úgy válaszolt: "Úgy gondolom, hogy nagymértékben igen." Ebben a kontextusban különösen fontos megemlíteni, hogy Ukrajnában Volodimir Zelenszkij elnök a nemrégiben kirobbant belső biztonsági válság miatt az államvédelmi testületek megtisztítását kezdeményezte, miután kiderült, hogy az állami őrség két ezredesét letartóztatták, mert merényletet terveztek a feletteseik, köztük maga Zelenszkij ellen.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok, így a kereskedelem és bevándorlás kérdései is fontos témák lesznek a tárgyalások során. Az ukrajnai helyzet további bonyolítja a régiós biztonsági kérdéseket, amelyek várhatóan szintén napirendre kerülnek Duda és Hszi Csin-ping megbeszélésein.