Komjáthi Imre szerint komoly változások várhatók az MSZP-ben

Az MSZP szombaton lemondott társelnöke, Komjáthi Imre szerint a pártban elkezdődött egy szervezeti átalakítás előkészítése, amely jelentős változásokat hozhat.

Komjáthi Imre az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt arról, hogy a pártban műhelymunka kezdődött, amelynek célja a szervezeti átalakítás és a működésbeli előkészítés. A politikus hozzátette, hogy a lemondása után a párt rendezni fogja sorait, és ezután kezdődik az építkezés. Komjáthi és Kunhalmi Ágnes a választmányi ülés elején jelentették be lemondásukat, hogy az ne tűnjön kikényszerítettnek, és így megőrizzék erkölcsi tartásukat.

A további tervekről szólva Komjáthi elmondta, hogy amennyiben megszűnik a társelnöki rendszer és egyetlen elnöki pozíció marad, akkor ő jelölteti magát erre a posztra. Úgy véli, a magyar társadalom nem fogadja el a társelnöki rendszert, és egy erős vezetői személyiség iránti igény mutatkozik. Komjáthi szerint az MSZP-nek modern, gyorsreagálású párttá kell átalakulnia, és ősszel meghozzák a szükséges döntéseket ebben az irányban.

Komjáthi hangsúlyozta, hogy amíg ő politizál a pártban, nem támogatja a név vagy a logó megváltoztatását, mivel ezek fontos kötődést jelentenek a párttagok számára. Úgy látja, az MSZP-nek meg kell őriznie saját identitását és szuverenitását, mert a társadalomnak szüksége van egy baloldali pártra. A politikus szerint az MSZP sorsa elválaszthatatlan a teljes baloldal sorsától, ezért a közösségépítésre és azokra az emberekre van szükség, akik elhagyták a pártot vagy kiábrándultak belőle. Komjáthi kiemelte, hogy az MSZP-nek képviselnie kell a szakszervezeteket, a bérből és fizetésből élőket, az elesetteket és a nyugdíjasokat, mivel nincs egészséges társadalom szolidáris baloldali párt nélkül.

Komjáthi hozzáfűzte, hogy Kunhalmi Ágnes nem kívánja folytatni a párt vezetését semmilyen felállásban, ami további változásokat sejtet a párt vezetési struktúrájában. Az összefogás irányában tett lépéseket helyesnek tartja, hiszen a TISZA Párt eredménye is azt mutatja, hogy a szavazók összefogtak, amikor a pártelitek nem voltak hajlandók erre.

A politikai felelősségvállalás jegyében más pártokban is történtek lemondások. Donáth Anna, a Momentum elnöke a választások után vállalta a felelősséget pártja eredménye miatt, és lemondott pozíciójáról, elismerve, hogy az európai parlamenti eredményük kudarc volt. Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is lemondott az MSZP országos választmányi ülésén, hangsúlyozva, hogy vállalni kell a felelősséget és levonni a megfelelő következtetéseket a választási eredményekből.