Jodie Foster és a színházi traumája

Hiába nyert kétszeres Oscar-díjas színésznőként elismerést, Jodie Foster soha nem szeretett igazán a színészetbe, és egy traumatikus esemény hatására a színháztól is teljesen elszakadt.

Jodie Foster 30 éves kora előtt már kétszer is Oscar-díjat nyert, de ő maga sosem érezte, hogy a színészet lenne az igazi hivatása. Egy friss interjúban, amelyet Jodie Comerrel készített, Foster elárulta, hogy egy régi, traumatikus esemény miatt döntött úgy, hogy többé nem áll színpadra.

Az esemény, amely végleg eltántorította a színháztól, John Hinckley Jr. 1981-es merényletkísérlete volt, amikor is a férfi rálőtt Ronald Reagan akkori amerikai elnökre, hogy lenyűgözze a színésznőt. Foster elmondása szerint a merényletkísérlet és annak következményei, mint például a titkosszolgálati emberek megjelenése és a testőrök védelme, mély nyomot hagytak benne. Egyetemi előadásának második hétvégéjén, a merénylet után, úgy döntött, hogy folytatja a szereplést, de egy férfit vett észre az első sorban, aki már másodszor is megjelent az előadáson. Másnap kiderült, hogy a férfi fegyvert hozott magával, és menekülni kényszerült, amikor Foster rákiáltott.

A színésznő azt is elmesélte, hogy bár a filmkészítés technikai oldala vonzotta, sosem szeretett bele a színészetbe, és valószínűleg ügyvéd vagy egyetemi tanár lett volna, ha nem ragad bele a szakmába már hároméves korában.

Amikor Comer arról érdeklődött, hogy vajon meg tudná-e győzni Fostert a színházba való visszatérésről, a színésznő viccesen azt válaszolta, hogy talán 80 éves korában, járókerettel tér majd vissza a színpadra.