Illegális fémkereskedők lebukása Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az adóhatóság ellenőrzése során illegális fémkereskedőkre csaptak le, akik évek óta űzték jogellenes tevékenységüket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy a három férfi több millió forintos bírsággal és fémkereskedelmi törvénysértés miatt is felelősségre vonható.

A NAV pénzügyőrei Nyírbátornál állítottak meg olyan autósokat, akik fémhulladékot adtak le egy közeli fémkereskedőnél. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a trió egyik tagja több mint százharmincezer kilogramm, míg a másik férfi több mint negyvenezer kilogramm engedélyköteles anyagot értékesített, amelyeket állításuk szerint különféle ház körüli munkákért kaptak.

A NAV felhívta a figyelmet a fémkereskedelmi szabályokra, miszerint természetes személyek saját ingatlanjukon legfeljebb három köbméter, az ingatlanhoz köthető fémhulladékot tárolhatnak. Kiemelték, hogy kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül, és az ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék felvásárlásnak minősül.

A szabályok 2023. július 1-jétől tovább szigorodtak, így a háztartási fémhulladékokat és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékait, mint például fém italdobozokat, aludobozokat, flakonokat, fém csomagolási hulladékokat, elemeket és akkumulátor hulladékokat, kizárólag koncesszori fémkereskedőnek vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozónak lehet átadni.