Ilaria Salis körüli botrány Lombardiában és a budapesti támadások

Alig néhány napja szabadult a magyarországi letartóztatásból, Ilaria Salis neve máris botrányok középpontjában található. Lombardia vezetősége közel 90 ezer euró értékű tartozás behajtására készül az antifa támadások elsőrendű vádlottjával szemben.

A milánói Aler cég nem kapott bérleti díjat Salistól, ami miatt az adósság felhalmozódott. Attilio Fontana, Lombardia régió elnöke szerint az Aler köteles benyújtani a számlát Salisnak, és egy tanácselnöki ülésen indítvány is született a tartozás behajtására.

Az Északi Liga politikusa hangsúlyozta, hogy Salisnak, mint Európai Parlamenti képviselőnek, aki nettó 10 ezer eurós fizetést kap, kötelessége rendezni adósságát.

Ilaria Salis tagadja a vádakat, és állítása szerint sosem kapott fizetési felszólítást. Instagram-oldalán közzétett közleményében a lakásmozgalmi harc részeként értelmezte az üresen álló házak elfoglalását, és kiemelte, hogy Milánóban 12 ezer ilyen ingatlan áll üresen.

A monzai családi otthonba visszatérő Salis nem találkozik pozitív fogadtatással a szomszédok részéről. Egy idős asszony szerint kár, hogy Salis képviseli Európát, és a helyiek nem örülnek annak, hogy visszatért. A szomszédok szerint Salis apja csendes ember, de lányáról már nem ilyen a vélemény. Ilaria Salis a következő napokban nem volt látható a nyilvánosság előtt, mivel azt nyilatkozta, hogy a médiától elvonulva szeretne családjával és barátaival foglalkozni.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint Ilaria Salis mentelmi jogával kapcsolatos büntetőper felfüggesztésre került. A bíróság az Európai Parlament elnökéhez fordul, hogy döntsen a mentelmi jog felfüggesztéséről. Salist életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják, és az Európai Unió Bírósága szerint a választási eredmények hivatalos kihirdetését követően az EP tagjai mentelmi jogot élveznek.

A budapesti antifa támadások során több súlyos incidens is történt. Az első támadás a Fővám téren esett meg, ahol egy banda támadt lengyel állampolgárokra. Másnap Gazdagréten egy magyar férfi, az V. kerületben egy magyar, az I. kerületben pedig egy német pár volt a támadások áldozata. A nyomozás során kiderült, hogy a támadók hosszan követték az áldozatokat. A másodrendű vádlottat, Tobias E.-t 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték.