Hrisztijan Mickoszki vezette kormányt szavaztak meg Észak-Macedóniában

Kétnapos vitát követően az északmacedón parlament megszavazta a konzervatív Hrisztijan Mickoszki vezette kormány kinevezését vasárnap késő este Szkopjéban.

A 120 tagú képviselőházban 77 igen szavazattal, 22 nem ellenében fogadták el az új kormányt, de az ülést néhány órára félbe kellett hagyni egy ítéletidő okozta áramkimaradás miatt – adta hírül az MTI. A május 8-i választáson a Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nyert, 58 helyet szerezve a parlamentben, míg az eddig kormányzó baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 18 képviselőt delegálhatott. A legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 19, a VLEN koalíció 13 helyet kapott, továbbá a Levica és a ZNAM mozgalom is hat-hat helyet szerzett. A VMRO-DPMNE a VLEN-nel és a ZNAM-mal lépett koalícióra, így összesen 78 képviselővel rendelkeznek a parlamentben.

Az új kabinet 24 tagból áll, és 20 minisztériumot foglal magában, amelyek többségét a VMRO-DPMNE tagjai vezetik, hatot a VLEN, kettőt pedig a ZNAM politikusai irányítanak a következő négy év során.

A szociáldemokraták 2017 óta tartó kormányzása alatt az ország nevét Görögország kérésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatták, és több engedményt is tettek az uniós csatlakozás érdekében. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék, köztük a VMRO-DPMNE, gyakran bírálta, és Mickoszki elnök megalázó kompromisszumoknak nevezte az előző kormány intézkedéseit.

A 46 éves Mickoszki leendő miniszterelnök a választások során kifejezett változás iránti vágyra hivatkozva többek között az adók csökkentését, a nyugdíjak és bérek növelését, gazdasági fejlődést, a GDP 5 százalékos növekedését és a munkanélküliség 7 százalékra csökkentését ígérte. Kiemelte, hogy az ország az európai integráció útján marad, és folytatják a munkát az EU partnereivel, valamint támogatják Ukrajnát nemzeti integritásának és szuverenitásának megvédésében.

Az új kormányfő tervei között szerepel több nagy infrastrukturális projekt befejezése és új projektek elindítása is, mint például az Ohrid és Kicsevo közötti autópálya megépítése, amely évtizedek óta szerepel a kormányok tervei között. Emellett a Salzburgot és Szalonikit összekötő európai vasúti folyosó észak-macedóniai részének kiépítését és az önkormányzatok fejlesztését is tervezi.

A VMRO és a Fidesz közötti jó kapcsolatokra utalva korábban felmerült, hogy Magyarország hitelt adhat az észak-macedóniai projektekre, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb állami hitel lehet. Május végén a parlamenti választásokat követően megalakult az északmacedón parlament, a házelnök az albán nemzeti kisebbség képviselője, Afrim Gashi lett.